Info

Ko je sada kriv: Odnošenje smeća po novom sistemu se "primilo", pojedinci još teraju po starom

Autor: Jovana Mladenović
10:04 | Utorak, 20 02 2018

Više od 2800 novih kanti za odlaganje komunalnog otpada razdeljeno je pre oko tri meseca domaćinstvima u delovima pojedinih kragujevačkih naselja, a uklonjeni su kontejneri. U "Čistoći" su zadovoljni kako su građani prihvatili novi način odnošenja smeća. Fotografje koje smo zabeležili, nažalost, svedoče o tome da i dalje ima sugrađana koji ne shvataju svoj deo odgovornosti u nastojanju da nam grad bude čistiji i lepši. 

Kante su podeljene u delovima Bresnice, Iline Vode, Sušice, Jabučara, Korićana, gde je zastupljeno individualno stanovanje. Nabavljene su iz sredstava IBRD. Iz tih ulica uklonjeni su kontejneri, a utvrđen je program prema kome se smeće odnosi. Građani komunalni otpad određenim danom ostavljaju u džakovima ispred kapija, kako bi bio pristupačan radnicima "Čistoće".

Odzivom građana za preuzimanje kanti u "Čistoći" su zadovoljni. Ko to nije prvobitno uradio, mogao je kasnije da dođe po pripadajuću posudu. "Korisnici su svesni prednosti koji ovakav način odlaganja i odnošenja smeća pruža. Efekti su dobri, nema mini deponija kao ranije pored kontejnera", kaže za InfoKG direktor "Čistoće" Nemanja Dimitrijević. Slažu se i Kragujevčani sa kojima smo imali priliku da popričamo na ovu temu. Vidi se, kažu, da su ulice čistije, nema više svađe ispred čije će baš kuće stajati kontejner. Negodovanja ima samo kod privrednih subjekata, koji su dužni da sami obezbede posude za odlaganje otpada, što do sada uglavnom nisu poštovali, već su kontejnere redovno uzurpirali svojim smećem. Oni sa kojima smo imali priliku da razgovaramo smatraju nepravednim što oni kante moraju da kupe, a privatna lica ih dobijaju besplatno, iako znaju da je to nešto što je uređeno gradskim odlukama. 

U delovima grada gde je zastupljeno kolektivno stanovanje oko 1850 starih kontejnera zamenjeno je novima. Ove posude građani neretko neadekvatno tretiraju, bacaju žar, pepeo, usled čega brže propadaju.

Namera je, kažu iz "Čistoće", da se dobra praksa koja se pokazala u narednom periodu proširi i na druge delove grada. Takođe, radiće se na povećanju broja žičanih kontejnera za odlaganje reciklažnog otpada.

Nažalost, uvek će biti onih koji ne shvataju da nije sve uvek do nekog drugog, već da umnogome sve zavisi od njihove odgovornosti i ispunjavanja obaveze. Posledice nemara i nesavesnosti zatekli smo u jednoj od ulica u Sušici - gomila smeća koja se uredno povećavala iz dana u dan. U toj ulici građani su preuzeli kante. Na tom mestu gde se formirala mini deponija nekada je stajao žičani kontejner za odlaganje reciklažnog otpada. Međutim, očigledno je da je nagomilano smeće bilo klasični komunalni otpad. "Izolovanih slučajeva, nažalost, uvek će biti. Očigledno je da nekome ne odgovara novi sistem. Da li su to baš stanovnici te ulice, ili neko iz komšiluka, ne znamo. Nismo organ koji može da kažnjava, već samo da, u saradnji sa komunalnom policijom, reaguje. Po pozivu građana izašli smo na teren i očistili nagomilano smeće", objašnjava Dimitrijević.