InfoFoto: Pexels - Ilustracija

Kod vulkanizera ili u sopstvenoj režiji, "hotel za gume" ili garaža? Evo šta ste rekli o poskupljenju zamene pneumatika

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Utorak, 28 05 2024

Na spisku proizvoda i usluga koji su poskupeli nalazi se i zamena guma na automobilima. Skok cena je najvidljiviji u većim servisima, pa je tako zamena četiri gume sa balansiranjem, punjenjem azotom i sezonskim čuvanjem oko 8.000 dinara, a prošle godine u ovo vreme koštala je oko 6.500, od čega je sada samo "hotel za gume" između 2.000 i 2.500 dinara. 

U pojedinim manjim servisima u Kragujevcu zamena jedne gume sa balansiranjem i punjenjem, ali vazduhom, staje oko 700 dinara.

Shodno ovome, očigledno da ukoliko neko želi da napravi uštedu kada je reč o sezonskoj zameni guma, trebalo bi da tu uslugu potraži u manjim vulkanizerskim radnjama. 

Pitali smo vas da li je po Vašem mišljenju zamena pneumatika mnogo poskupela? Evo kako ste komentarisali.

Uglavnom negodujući:

- "Samo deru na svakom koraku".

- "Što kukate, je l smo tigrovi ili ne?".

- "Preskupo".

A deo vas ipak sam menja gume:

- "Ja to sam radim".

- "Sam čuvam gume pa me ne košta toliko".

- "Prošle godine odneo svoje letnje gume s afelnama (dva seta točkova) jednom vulkanizeru, samo je trebalo da skine zimske sa auta i stavi njih. Neka bude 5 minuta posla. Naplatio mi 2500 dinara. Toliko na sat ne zarađuju ni programeri. Istog dana otišao d akupim udarni odvijač i sada sam to radim. Već sam otplatio investiciju. 

Neki čitaoci koji su se priključili komentarima istakli su da su "all season" gume odličan izbor.

Ono što je ipak potrebno naglasiti da nemaju svi, a naročito u većim gradovima poput Kragujevca, adekvatne uslove za čuvanje pneumatika, pa su prinuđeni da biraju uslugu "hotel za gume", kao i to da sasvim sigurno kod kuće nemate "balanserku" kako biste uravnotežili masu točkova, te ćete za udobnu vožnju svakako morati da posetite vulkanizera.