InfoFoto: Print Screen - RTK

Koliko se DIMNJAK u Kneževom arsenalu nakrivio kroz godine?

Autor: InfoKG
09:00 | Ponedeljak, 14 08 2023

Sanacija Velikog dimnjaka u kompeksu Knežev arsenal je u toku, a "Politika" piše koliko se on nakrivio kroz godine. 

Građen u vreme kralja Milana Obrenovića, Veliki dimnjak je počeo da se krivi još pre tridesetak godina, a sada je nagnut 70 centimetara u odnosu na vertikalnu osu.

Iako je drastičnije naginjanje dimnjaka uočeno još posle NATO bombardovanja 1999. godine, kada su u Kragujevcu do temelja srušeni i proizvodni pogoni „Zastave” na desnoj obali Lepenice, informacije o opasnoj deformaciji ovog objekta uznemirile su širu javnost tek 2011., kada je u „Kneževom arsenalu” održan prvi „Arsenal fest”, danas popularni muzički događaj koji svake godine privlači sve veći broj posetilaca. Uprkos tome, sanaciji dimnjaka pristupilo se tek pre nekoliko dana, na inicijativu ovdašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

– Prva merenja obavljana između 2006. i 2018. pokazala su da se dimnjak za tih 12 godina nakrivio 12 centimetara, dakle centimetar godišnje. Od 2018. do 2021. dimnjak se nakrivio još četiri centimetara, u proseku nešto više nego u prethodnom periodu. Zbog toga, ali i zbog bezbednosti posetilaca „Arsenal festa” odlučio sam da pokrenem postupak sanacije „Velikog dimnjaka”. Inicijativu iz 2021. podržao je grad Kragujevac, a projekat smo uradili u saradnji sa Arhitektonskim i Građevinskim fakultetom u Beogradu. Zbog značaja „Kneževog arsenala” i samog objekta bila nam je neophodna saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture koji sada sprovodi i nadzor nad radovima – objasnio je za "Politiku" Nenad Karamijalković, direktor kragujevačkog Zavoda.

Podsetimo, sanacija Velikog dimnjaka vredna je 11,5 miliona dinara i finansira se iz budžeta lokalne samouprave. Opširnije OVDE.

Izvor: Politika; InfoKG