InfoFoto: Printscreen - RTK

U toku sanacija DIMNJAKA u Kneževom arsenalu

Autor: InfoKG
09:00 | Sreda, 02 08 2023

U toku je sanacija dimnjaka u Kneževom arsenalu, kako bi se sprečilo njegovo eventualno rušenje i obezbedila sigurnost za posetioce, piše RTK. Za te namene je lokalna samouprava izdvojila 11,5 miliona dinara.

Dimnjak na prostoru Kneževog arsenala, visok 29 metara, poslednjih godina se zbog slabog temelja blago nakrivio. Jedan od razloga je i konfiguracija terena, jer se ispod njega nalaze tuneli.

Kako bi se osigurala dugotrajna zaštita od rušenja i bezbednost za posetioce bilo je neophodno da se sanira temelj dimnjaka postavljanjem šipova na većoj dubini. 

Radovi obuhvataju bušenje 16 šipova, kao i izgradnju grede koja će osigurati postojeći dimnjak. Nije bila ugrožena bezbednost posetilaca nijednog trenutka, zato što se dimnjak od prethodne sanacije nije pomerio ni za milimetar. Ovo je čisto po sugestiji građevinskog fakulteta u Beogradu, koji je radio ceo projekat. Radimo radi stabilizacije da bismo dugoročno bili mirni, da ni za 20 - 30 godina neće biti problema sa ovim dimnjakom“, rekao je za RTK načelnik Gradske uprave za razvoj i investicije, Dejan Ružić. 

Za sanaciju ovog dimnjaka iz gradskog bidžeta izdvojeno je 11,5 miliona dinara bez PDV-a.

Pošto je Knežev arsenal proglašen za kulturno dobro od velikog značaja radovi se obavljaju uz nadzor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. 

Namera je da se u narednim godinama sanira i oživi prostor Kneževog arsenala, a rekonstrukcija dimnjaka je samo jedan korak ka tome, kažu predstavnici lokalne samouprave. 

Izvor: RTK