InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Koliko su Kragujevčani platili put delegacije Grada Kragujevca u Milvoki?

Autor: InfoKG
11:00 | Utorak, 06 02 2024

Kragujevac i najveći grad američke države Viskonsin, Milvoki, zvanično su gradovi pobratimi, ili, kako to Amerikanci vole da kažu – sister cities od 26. januara ove godine. Protokol o saradnji ova dva grada u gradskoj skupštini Milvokija potpisali su gradonačelnici Nikola Dašić i Kavalir Džonson, a ceremoniji je, pored delegacija i zvaničnika dva grada, prisustvovao veliki broj Srba iz ovog grada i regiona.

Kragujevac ima dugu istoriju pobratimljenja i ova vest bi, sem srpskoj dijaspori u tom gradu, verovatno bila zanimljiva i Kragujevčanima, samo da su bili obavešteni o čemu je reč i koliko sve to košta, piše Glas Šumadije.

Odluku da se putuje u Milvoki, piše u Službenom listu grada Kragujevca, doneo je Privremeni organ na sednici održanoj 16. januara. Tada je napisano i rešenje ko će da putuje. Određena je i delegacija: Nikola Dašić, Dejan Ružić, vd načelnik Uprave za investicije, Danka Andonovski, članica Komisije za privredu, razvoj, investicije, urbanizam i planiranje i Zoran Lazarević (fotoreporter), zaposlen u Gradskoj upravi za poslove organa grada.

Prema ovom rešenju, delegacija je trebalo da boravi u Milvokiju od 24. do 31. januara. 

Put u Milvoki, kako piše u odgovoru na pitanja koja je, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražio Glas Šumadije, Kragujevčane je koštao skoro milion i 900.000 dinara. Reč je o troškovima prevoza, smeštaja, ishrane, dnevnica, zdravstvenog putnog osiguranja i izdavanja vize.

Zanimljivo je i da je Dašićeva avionska karta plaćena više nego duplo od karata svih drugih članova delegacije – 260.701,00 dinara, dok su karte za Andonovski i Lazarevića koštale 107.727, dinara. Karta kojom je putovao Ružić bila je najjeftinija i plaćena je 106.392,00 dinara.

Izvor: Glas Šumadije