InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Kragujevac i Milvoki potpisali Protokol o saradnji - U kojim oblastima je ona ostvariva? (FOTO)

Autor: InfoKG
09:00 | Ponedeljak, 29 01 2024

Kavalir Džonson, gradonačelnik Milvokija i Nikola Dašić, predsednik Privremenog organa grada Kragujevca, u gradskoj skupštini najvećeg grada američke države Viskonsin, potpisali su Protokol o saradnji.

Imao sam čast da u ime grada Kragujevca sa gradonačelnikom Milvokija Kavalir Džonsonom potpišem Protokol o saradnji naša dva grada, a posebno zadovoljstvo je što je svečanosti pored predstavnika naših gradova prisustvovao i veliki broj Srba koji ovde žive. Iako se naša dva grada nalaze na dva kontinenta, udaljeni hiljadama kolometara, postoji mnogo toga što nas povezuje, kako na privrednom, tako i na obrazovnom planu. Imamo na čemu da temeljimo saradnju, tako da verujem da će ona, zasnovana na razmeni ideja i iskustava, biti plodna i dugoročna, rekao je Nikola Dašić, naglasivši da je potpisivanje sporazuma, jedan od najlepših načina da se obeleži 1. februar, dan kada se navršava 143 godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i SAD.

Rasel Stamper, koji je u ime grada Milvokija zadužen za program saradnje sa sestrinskim gradovima, je rekao da očekuje mnogo od saradnje sa gradom Kragujevcem i izrazio uverenje da će ona uskoro biti i konkretizovana, naročito na planu industrije i proizvodnje, dok je Marina Dimitrijević, poslanica u gradskoj skupštini Milvokija kazala da su oba grada spremna da uče jedni o drugima i pronađu zajedničke tačke kada su u pitanju ekonomija, naučni razvoj na obostranu korist.   

Grad Milvoki je dan ranije proslavio 178. "rođendan", a prema istorijskim spisima prvi Srbi su ovde došli još pre nekih 150 godina i bili praktično jedna od prvih etničkih zajednica na tom prostoru. Milvoki ima najlepši pravoslavni Saborni hram Svetog Save, najveću srpsku zajednicu i najstariju školu, zvanično prvu srpsku u dijaspori.

Galerija slika