InfoFoto: Arhiva

KOLUMNA: Još jedna ovakva pobeda i propali smo

Autor: M. S.
12:30 | Ponedeljak, 04 01 2021

Početak je godine, vreme kada se prave planovi za novu, ali i kada se osvrće na prethodnu . Najznačajniji događaj za naš Kragujevac (ako izuzmemo onaj globalni, svačiji, užasan problem sa pandemijom ), su svakako izbori za lokani parlament i lokalnu vlast.   

Naš Kragujevac, je u prošloj godini dobio novu „staru“ vlast. I zli jezici bi rekli da priča oko izbora podseća na onu nama poznatu priču o jahanju gde su glavni likovi „Kurta“ i „Murta“, još kad bi Kurta i Murta u priči bili kumovi, sličnost bi bila očigledna. Ako je Kaligula u starom Rimu mogao da postavi konja za senatora, zašto ne bi „Kurta“ mogao kuma za gradonačelnika.     

Nismo tu da osporavamo civilizacijske tekovine kao što su demokratski slobodni izbori i volja građana, ali i te kako smo tu da se zapitamo zašto su Kragujevčani odlučili da im je u prethodne četiri godine bilo dobro i da su zadovoljni, a odlučili su upravo to. Odlučili su da su zadovoljni time što su im ulice raskopane, trotoari nesređeni, parkovi uništeni, vazduh zagađen, grad prezadužen, sportske hale i stadioni prazni..

Pitanje koje se nadvija nad ovim gradom, poput crnog dima iz odžaka lokalnog preduzeća za snabdevanje toplotnom energijom, je kako je čovek čija je prepoznatljivost u ovom gradu bila gotovo nepostojeća, i siguran sam manja od prepoznatljivosti lokalnog prodavca crkvenih kalendara, gradskoj čaršiji poznatog kao „Mića češalj“, došao u poziciju da ni kriv ni dužan dobije na upravljanje četvrti grad u Srbiji. Četvrti samo po veličini, po svemu ostalom je daleko iza. Siguran sam da devet od deset ljudi koji su glasali za pobedničku listu čak ni ne znaju kako nam  sada gradonačelnik a tada  nosilac pobedničke liste izgleda, a kamoli da kažu nešto više o njegovim sposobnostima i prethodnim profesionalnim kvalifikacijama. Pa za koga su to Kragujevčani onda glasali? To je već ona druga priča, a u toj drugoj priči  su glavni likovi „lud“ i „zbunjen“.   

E pa čini mi se da su glasali za nekoga koga neće naći u kabinetu kada odu u zgradu gradske uprave da se žale na svoje probleme, nekoga ko neće voditi njihov grad, ali nekoga čije su ime svakako videli toga dana na listiću. Možda su mislili da će im taj neko rešiti sve probleme u gradu, a možda to i dalje misle. Od izbora do danas prošlo je više od 6 meseci, dovoljno vremena da vide za šta su glasali, a imaju šta i da vide. Od „genijalnih“, kadrovskih rešenja u samoj gradskoj upravi i imenovanja direktora gradskih javnih preduzeća do još „genijalnijih“ odluka kao što je povećanje poreza na imovinu građana i  povećanje cene parkiranja. Par republičkih projekata, par ulica asfaltiranih posle izbora i to je to. 

Na kraju izbornog dana, kada su pristigli rezultati, sadašnji i bivši gradonačelnik su proglasili veliku pobedu, ne samo njihovu već i veliku pobedu ovog grada. Što bi rekao starogrčki vojskovođa Pir: „Još jedna ovakva pobeda i propali smo“.Još koliko ovakvih „pobeda“ naš grad može da istrpi i da li se bilo ko u ovom trenutku od građana oseća kao pobednik, ostaje da vidimo. Vreme će pokazati. A da se vratimo na onu priču o jahanju s početka, kroz rečenicu jednog lokanog šaljivdžije koji se neće naljutiti što ga citiram: „neka jaše ko hoće ali neka bar jašu u istom smeru, napred“. A čini mi se da to u ovom slučaju ne može da se kaže. 

Autor: M. S.