InfoFoto: Arhiva

Momčilović: Dogovor SPS sa SNS o učešću u gradskoj vlasti SPEKULACIJA

Autor: InfoKG
11:00 | Četvrtak, 08 02 2024

U Socijalističkoj partiji Srbije nema potvrde dogovora sa SNS o skupštinskoj većini u Kragujevcu, piše Agencija Beta, prenose mediji. Prvi na listi Socijalističke partije Srbije u Kragujevcu Ivica Momčilović ocenio je kao spekulacije navode da je na lokalnom nivou napravljen dogovor socijalista sa Srpskom naprednom strankom o učešću u gradskoj vlasti.

Momčilović je rekao agenciji Beta da zadržava stav da o tome još ne treba da se oglašava, te je objasnio da „kada to bude rešeno stoji medijima na raspolaganju“. 

"Ne želim da komentarišem dešavanja i znam zašto to radim", poručio je Momčilović.

Na pitanje da li će skupštinska većina u Kragujevcu biti „vidljiva“ tek 13. februara na konstitutivnoj sednici, Momčilović je odgovorio da „ako sve bude kako treba, trebalo bi i malo ranije“.

Ukupno deset odborničkih mandata postizborne koalicije SPS-a i Grupe građana „Dušan Zeka Aleksić- 300 Kragujevčana“, inače su „ključ“ za formiranje sigurne većine u novom skupštinskom sazivu koji ima 87 mandata.

Inicijativa pet opozicionih lista, koje imaju ukupno 36 mandata, do sada nije dala rezultat. 

Opozicija je, naime, uputila postizbornoj koaliciji na čelu sa SPS-om poziv da zajednički formiraju većinu, uz ponudu gradonačelničke funkcije socijalisti Ivici Momčiloviću, te da se tako smeni SNS vlast u Kragujevcu. Rok za odgovor socijalista je istekao 6. februara, što su u opoziciji razumeli kao odbijanje njihove inicijative.

Za razliku od funkcionera socijalista koji se drži „zaveta ćutanja“ juče se oglasio lider „300 Kragujevčana“, Dušan Zeka Aleksić koji je za Glas Šumadije rekao da ih opozicija, ako su im potrebni, „ne može uslovljavati rokovima koji njima odgovaraju“.

Napomenuo je i da „dogovor oko vlasti nije napravljen“. 

Na osnovu rezultata decembarskih izbora, u lokalnom parlamentu koalicija oko SNS će imati 38 odbornika, a 14 Ujedinjeni protiv nasilja. Jedanaest odborničkih mandata imaće koalicija koju predvodi Slađan Rakić, po šest SPS i Nova snaga Nikole Nešića, po četiri „300 Kragujevčana – Dušan Zeka Aleksić “ i lista „Za Kragujevac – Znamo se! Dr Miroslav Stojanović Džiga“.

Dva mandata ima  Ruska stranka i po jedno lista Borisa Kovačevića Šume i „Kragujevac – Jako i hrabro“. 

Izvor: Agencija Beta, mediji