InfoFoto: Printscreen/Google maps - Arhiva

KOLUMNA: Sistematsko zanemarivanje Ekonomske škole

Autor: Marko Đorđević
12:00 | Četvrtak, 25 11 2021

Ekonomska škola osnovana je tokom Drugog svetskog rata, davne 1943. godine i do skoro je bila među uglednijim srednjim školama u Kragujevcu. Nažalost, poslednjih godina ona se svesno ili nesvesno zanemaruje i predaje propadanju. Oduvek se ogledala dobrim i pristojnim učenicima i kvalitetnim nastavnicima koji su obrazovali većinu budućih kragujevačkih ekonomista i pravnika. Kada je bilo poslednje ocenjivanje škola, od svih škola u Kragujevcu, prelaznu ocenu dobile su svega tri, Prva kragujevačka gimnazija, OŠ „Milutin i Draginja Todorović“ i Ekonomska škola. Do pre 6-7 godina školu je upisivalo 8 odeljenja, kada je broj odeljenja odlukom Ministarstva prosvete sveden na 5.

Osim, neopravdanog, smanjivanja broja odeljenja, školu godinama ne primećuju ni lokalne ni državne vlasti, za razliku od većine drugih škola. Problemi koji postoje godinama, a možda i decenijama, kao što su grejanje, toaleti i stolarija nisu rešavani, pa je ovih dana škola potpuno ostala bez grejanja i tako je na pragu devete decenije postojanja postala podstanar, iako ima svoju zgradu. Tako su ponovo oživele priče da se rekonstrukcija zgrade škole, zbog troškova, a i malog broja učenika ne isplati, te da će po principu Druge tehničke škole, biti spojena sa nekom drugom. Zamislite, Kragujevcu koji je univerzitetsko sedište i u kome postoje Pravni i Ekonomski fakultet, nije potrebna srednja škola koja priprema buduće studente tih fakulteta... 

Učenici sada imaju nastavu u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji u intervalu od 15h do 20h, koji predstavlja problem velikom broju učenika, posebno onima koji su iz prigradskih i seoskih sredina. Zanimljivo da je ovu školu završio i bivši gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić, koji za 6 godina nije prstom mrdnuo da se položaj Ekonomske škole popravi. Ne zaboravimo da je Tomislav Nikolić svoju, Tehničku školu prvo odlikovao, da bi kasnije ona dobila gotovo celokupnu rekonstrukciju. Krajem septembra škola je dobila 25 računara od Eurobanke, a slikanje povodom dodele istih uveličao je i ministar prosvete i prvi potpredsednik Vlade, Branko Ružić, pitamo se da li zna da je ta škola mesec i po dana kasnije iseljena, jer neko nije sposoban da joj obezbedi osnovne uslove za rad?!

U nadi da će naša škola doživeti 80-i rođendan, za nešto više od godinu dana, mi bivši i sadašnji učenici pozivamo i molimo lokalnu samoupravu i sadašnjeg gradonačelnika, takođe bivšeg učenika Ekonomske škole, da spreče nestanak jedne od najstarijih kragujevačkih obrazovnih institucija!

Autor: Marko Đorđević