InfoFoto: N1

Kragujevac dobija "Oko sokolovo", naprednjaci o parkiranju – drugačije pričali

Autor: InfoKG
08:00 | Ponedeljak, 20 02 2023

Grad Kragujevac kupiće dva vozila "Oko sokolovo" za kontrolu i naplatu parkiranja, vredna 19 miliona dinara, piše N1. Deo građana i opozicije dovodi u pitanje ovu investiciju. Podsećaju da je u proteklih deset godina malo urađeno na obezbeđivanju novih parking mesta, ali da su se zato širile zone naplate parkiranja, iako je SNS pre dolaska na vlast u Kragujevcu 2012, obećavao nešto sasvim drugo.

Za odluku o trošenju 162.000 evra iz gradskog budžeta za nadzorna vozila ruke su podigli odbornici Srpske napredne stranke i koalicionih partnera. Kragujevčani podeljeni oko skorog pojavljivanja dva „Oka sokolova“ na gradskim ulicama.

Ja mislim da bi trebalo

Protiv, protiv

Čuo sam da stiže i mislim da nije primereno s obzirom da grad još nije uređen za ‘Oko sokolovo'

Treba, treba ‘Oko sokolovo'

To je najbolje, samo kazne. Ovi mladi su ‘podivljali'

‘Oko sokolovo’ u ovom trenutku nije prioritet za naš grad

Pa, ne mislim ništa dobro. Ne treba

Mislim da je uvođenje ‘Oka sokolovog’ suvišno za Kragujevac

Da je suvišno ne samo „Oko sokolovo“ nego i naplata parkiranja generalno, mislili su i naprednjaci. Baš to je bilo jedno od njihovih glavnih obećanja u kampanji za izbore 2012. na kojima su i došli na vlast u Kragujevcu.

Zbog onoga što su nekada pričali, a danas rade, SNS kritikuju i predstavnici opozicije.

Godine 2012. naprednjaci su i došli na vlast tako što su obećavali razne stvari. Među njima je bila i ta priča da se ukine parking u Kragujevcu, naplata parkinga, a evo došli smo i do toga da se i na Aerodromu uvelo plaćanje parkinga. Uvodi se i ‘Oko sokolovo’ i šta je to nego još jedan način da se puni budžet“, kaže Nebojša Vesović iz Narodne stranke.

Svakako će ‘Oko sokolovo’ doneti, verovatno, povećanu urednost u samom gradu, ali će sve to biti na teret građana. Građani neće imati druge alternativne načine niti da se parkiraju, jer nisu parkirališta obezbeđena, niti uopšte da dolaze do centra grada“, tvrdi Nikola Nešić iz Zajedno za Srbiju.

U decembru 2020. bivši i aktuelni gradonačelnik Radomir Nikolić i Nikola Dašić otvorili su javnu garažu. Javnu garažu u centru gradske vlasti su platile 360 miliona dinara iz kredita, koji će vraćati Kragujevčani, poreski obveznici.

Parking mesto u garaži koštalo je 15.000 evra. Sada, vladajuća koalicija planira novu, podzemnu garažu ispod trga Slobode u javno-privatnom vlasništvu.

Pred mandat 2012. godine upravo njihova glavna politička agenda je bila je ukidanje Parking servisa i odustajanje od projekata javnih garaža, a upravo se dešava sasvim suprotno. Oni pojačavaju rad Parking servisa i pored jedne već izgrađene garaže, nameravaju da izgrade još jednu“, izjavio je Obrad Turković iz Stranke slobode i pravde.

A Ratko Kastratović iz Demokratske stranke kaže: „Smatram da je ‘Oko sokolovo’ jedno jako loše rešenje za grad Kragujevac. Lokalna vlast umesto da pravi rešenja, ona kreira probleme. Lokalna vlast bavi se podizanjem višespratnica na svakom koraku, što ne može da prati postojeća infrastruktura i zbog čega se dramatično povećala potreba za novim parking mestima. Umesto da vide kako će taj problem da reše, oni daju i kupuju 19 miliona dinara za ‘Oko sokolovo’, za nešto što će dodatno da skida ‘kožu sa leđa’ Kragujevčanima“.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić nije odgovorio na pitanja N1 o parkiranju u gradu. Tako je bez odgovora ostalo i pitanje koje postavljaju mnogi – da li će sistem „Oko sokolovo“ zameniti radnike Parking servisa koji sada kontrolišu plaćanje parkinga na otvorenim parkiralištima? 

Izvor: N1