InfoFoto: Print Screen - okosokolovo.com

Evo KOJA VOZILA će biti u sistemu Scan car - kragujevačke verzije Oka sokolovog

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Sreda, 02 08 2023

JKP Šumadija je za sistem za kontrolu i naplatu parkiranja putem mobilnog video nadzora "Scan Car" kupilo tri putnička vozila marke Toyota Crossover bele nemetalik boje, putem javne nabavke na kojoj je za ponuđača izabrano preduzeće Raavex Group doo iz Niša i to za 9,66 miliona dinara bez PDV-a.

Za nabavku vozila za sistem za kontrolu i naplatu parkiranja putem mobilnog video nadzora odabran je ponuđač Raavex Group doo iz Niša,  sa kojim je i potpisan ugovor. Ugovorena vrednost nabavke za tri vozila je 9,66 miliona dinara bez PDV-a. Nabavljena su tri putnička vozila marke Toyota Crossover, bele nemetalik boje, sa pogonskim sklopom benzin/elektro (HYBRID).

Grad Kragujevac, podsetimo, subvencioniše sistem za kontrolu parkiranja putem mobilnog video nadzora "Scan car" sa 19 miliona dinara za nabavku automobila, opreme i PDA uređaja za rad kontrolora. Pored kupovine vozila, 5,5 miliona dinara opredeljeno je za opremu, a tri miliona dinara za PDA uređaje.

- Imajući u vidu obim poslova i procedure, očekujemo da sistem bude implementiran i pušten u rad u punom kapacitetu do 01. juna 2024. godine, u skladu sa Odlukom Skupštine grada. Potrebno je izraditi obimnu i kompleksnu dokumentaciju. U svrhu automatizacije, potrebno je da sistem poseduje precizan prostorni model saobraćajne infrastrukture, uključujući javne parking zone sa tačnim geografskim pozicijama. Potrebno je sprovesti postupak nabavke opreme, softvera, integrisati ceo sistem, izvršiti testiranje i sprovesti obuku zaposlenih, naveli su ranije za InfoKG iz JKP Šumadija.

Kada je najavljeno da će se uvesti sistem Scan car, logično se i nametnulo pitanje šta će biti sa kontrolorima. Portal InfoKG bavio se i ovom temom, a iz preduzeća su, podsetimo, izneli obećanje da ti ljudi neće biti otpušteni:

- Plan je da jedan broj zaposlenih ostane na poslovima kontrolora naplate parkiranja, a ostali da budu raspoređeni na druge poslove, pretežno vezane za  angažovanja koje zahteva ovaj sistem.