Info

Kragujevac dobija TRG OMLADINE na kom će biti postavljen spomenik grupi SMAK

Autor: InfoKG
12:00 | Utorak, 21 02 2023

U Kragujevcu će biti formiran Trg omladine kod raskrsnice ulica Vuka Karadžića i Branka Radičevića. Na tom trgu biće postavljen i spomenik legendarnog rok sastava SMAK i to u prirodnoij veličini. Za sada nije poznato kada će se to tačno dogoditi, jer je raspisan tender za rekonstrukciju trga i potpisan je ugovor za izlivanje spomenika. 

Lokalna samouprava raspisala je tender za rekonstrukciju Trga omladine, koji je otvoren do 6. marta. 

Kako je navedeno u tehničkom opisu posla, projektom je predviđena rekonstrukcija zone pešačkih komunikacija i mirujućeg saobraćaja u delu Ulica Vuka Karadžića i Branka Radičevića u delu od njihovog ukrštanja završno sa prostorom ispred objekta Doma Omladine u Kragujevcu. 
U planu je formiranje još jednog stepenika u zoni ulaza u objekte Doma omladine i komercijalne prodavnice Studentskog doma.

Duž bočne fasade Studenskog doma planirana je izgradnja žardinjere čije bi stranice prema budućem trgu bile stepenasto oblikovane gde bi se formirale tribine za sedenje i okupljanje građana.

U okviru žardinjere planirano je nisko i žbunoliko zelenilo a u zonama fasadnih kubusa bi bilo više. Diskretno dekorativno osvetljenje je takođe planirano i celom dužinom najnižeg stepenika žardinjere. U završnom delu žardinjere prema postojećem stepeništu komercijalnog dela Studentskog doma, integrisana je kanta za otpatke.

U zoni žardinjere prema kolovozu, planirano je formiranje slobodne pešačke površine popločane betonskim i kamenim popločanjem. U ritmu postojećih stabala dodaje se još jedna pozicija za visoko zelenilo (zamena za uklanjanje postojećeg starijeg stabla lošeg kvaliteta).

Pored toga, planira se postavljanje većeg broja mobilnih žardinjera između stabala kako bi se vizuelno oivičio prostor planiranog trga“, objavljeno je na sajtu eKapija

Kada je reč o spomeniku grupi SMAK, on će biti postavljen na Trgu omladine, koji će biti formiran preko puta Đačkog trga. 

Potpisan je i ugovor za izlivanje spomenika. Reč je o skulpturi članova grupe u prirodnoj veličini, delo vajarke Katarine Tripković.

Podsetimo, Dom omladine je prošle godine pokrenuo inicijativu da legendarna grupa SMAK dobije spomenik u Kragujevcu, koju su usvojili odbornici lokalnog parlamenta. 

Izvor: InfoKG, eKapija