InfoFoto: Zoran Lazarević Laki

Otkriven spomenik grupi SMAK na novom Trgu omladine (FOTO)

Autor: InfoKG
09:21 | Subota, 23 09 2023

Legendarna grupa jugoslovenskog rokenrola “Smak” dobila je spomenik u Kragujevcu, gradu u kom je nastala pre više od 50 godina, piše RTS. Reč je o figurama članova grupe, postavljenim na novom Trgu omladine u Kragujevcu. Velikanima u čast, grupa “Smak plus” održala je koncert.

“Negde iz daleka čuju se daire. Mesečevom rekom“… došli su građani do Trga omladine. Na njemu pod Mesečevim sjajem, osnivači „Smaka“ Radomir Mihailović Točak, Slobodan Stojanović Kepa i Zoran Milanović, ali ne i Boris Aranđelović, koji nas je napustio 2015. godine. Otkrili su spomenik. 

To jedan gest koji nama govori da smo vredno radili i da smo zaslužili to. I naša muzika je procenjena na najbolji mogući način”, objašnjava Slobodan Stojanović Kepa, osnivač grupe. 

Ovo je stvarno velika čast za nas. Nadam se da smo na neki način to i zaslužili. Ostavili smo stvarno veliki trag u muzici”, rekao je Zoran Milanović, osnivač grupe. 

I građani Kragujevca oduševljeni su što je legendarni rok sastav, jedan od simbola grada, dobio obeležje. Ipak, mišljenja o izgledu skulptura su podeljena, što je za umetničko delo i uobičajeno. 

Kragujevčani spomenik rok grupi vide kao način da se grad makar na neki način oduži „Smaku“ koji je proslavio Kragujevac u celom svetu. 

Skulpture kultne četvroke “Smaka” delo su vajarke Katarine Tripković. 

Zaista sam ponosna što sam uradila ovaj spomenik, što mi je ukazana ta čast i prilika. Zaista raditi ovakav spomenik ovakvim legendama i nadam se da će postati još jedan divan simbol grada Kragujevca”, rekla je vajarka. 

Inicijativa za postavljanje spomenika potekla je od kragujevačkog Doma omladine, gde je „Smak“ i rođen 1971. godine. Grad Kragujevac je to finansijski podržao. 

Čuva sećanje, ali i dalje čuva tu neku roknerol kulturu koja se i dalje gaji u Domu omladine”, kaže Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca. 

Direktor Doma omladine u Kragujevcu, Nebojša Jakovljević ističe da desetak hiljada ljudi dođe na “Arsenal fest” i da će spomenik “Smaku” biti atrakcija za sve njih i ostale turiste koji posećuju grad. 

Daire, Crna dama, Profesor, Šumadijski bluz samo su neki od vanvremenskih hitova legendarnog “Smaka”. Čuli su se sinoć uživo ponovo u Kragujevcu. Izveli su ih naslednici popularnog rok sastava, grupa “Smak plus”.

Izvor: RTS

Galerija slika