InfoFoto: kragujevac.rs

Kragujevac dobio 11,3 miliona iz državne kase za energetsku sanaciju OŠ “Prota Stevan Popović“ u Čumiću

Autor: Branko Vukašinović
10:40 | Petak, 09 11 2018

Kragujevac je dobio 11,3 miliona dinara iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost Ministarstva rudarstva i energetike za kompletnu energetsku sanaciju Osnovne škole “Prota Stevan Popović“ u Čumiću. Plan je da se zameni sistem za grejanje, odnosno da se pređe sa električne energije na biomasu, a biće zamenjena i stolarija, postavljena izolacija i unutrašnja LED rasveta.  

Kragujevac je jedna od 14 lokalnih samouprava koji je na osnovu javnog poziva od Ministarstva rudarstva i energetike dobio sredstava za energetsku sanaciju Osnovne škole “Prota Stevan Popović“ u Čumiću. Ugovor o dodeli sredstva potpisali su ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić i zamenik gradonačelnika Kragujevca, Ivica Momčilović.

Dobijena sredstva upotrebićemo za energetsku sanaciju najstarije škole u Šumadiji, osnovane 1792. godine. Osim što je najstarija, škola koju pohađa 119 učenika, nalazi se na seoskom području što je za nas veoma važno jer želimo da obezbedimo jednake uslove školovanja za svu decu. Ovo je drugi projekat sa kojim je Kragujevac aplicirao i dobio sredstva. Prethodno je odobreno 15 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti škole “Stanislav Sremčević“ sa preko 1.000 učenika. Rezultat zamene stolarije, unapređenja sistema za grejanje i unutrašnjeg osvetljenja, je ušteda u potrošnji električne energije od 50 posto dok su troškovi toplotne energije manji za 25 procenata”, rekao je zamenik gradonačelnika Kragujevca, Ivica Momčilović. 

Na osnovu ovog javnog poziva Ministarstva rudarstva i energetike 14 lokalnih saomuprava je ukupno dobilo 125 miliona dinara. Pored Kragujevca, bespovratna sredstva su dobili Osečina, Bosilegrad, Krupanj, Irig, Kraljevo, Ćuprija, Velika Plana, Svilajnac, Kanjiža, Bela Palanka, Ljubovija, Gadžin Han i Knjaževac.  

Ovakve investicije se otplate u dve-tri godine. Mere energetske efikasnosti do sada su dale dobre rezultate, jer je u proseku za 40 odsto smanjenja potrošnja energije u objektima gde su sprovede. To je fantastičan podatak koji treba sve da motiviše, budući da su efekti višestruki i ogledaju se u uštedi energije, doprinosu energetskoj sigurnosti i borbi protiv klimatskih promena”, rekao je ministar Antić.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike najavljeno je da će Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti Republike Srbije u 2019. godini iznositi 500 miliona dinara, koliko je, kao kažu, ukupno iznosio u prethodne četiri godine. Zbog toga je ministar Aleksandar Antić pozvao sve lokalne samouprave da se spreme za sledeću godinu jer će, kako je rekao, imati ozbiljne tendere i moći će da podrže veliki broj opština i projekata.