Info

Kragujevac dobio PARK NAUKE (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Utorak, 20 11 2018

Park nauke svečano je otvoren u dvorištu Prve kragujevačke gimnazije. Park je kreiran je kako bi se prikladnim modelima naučnih eksperimenata i dostignuća promovisao značaj nauke među omladinom, ali istovremeno i svim đacima omogućilo da u prirodnom ambijentu i opuštenoj atmosferi spoje zabavu i učenje. 

"Pojekta su osmislili naši profesori - Ana Marković, Maja Marković i Ivan Nedeljković, koji su jedni od pobednika konkursa SBB fondacije - „Živi svoju ideju.“ Opšti cilj ovog projekta je promovisanje nauke, podrška razvoju funkcionalnog znanja učenika, povezivanje sa fakultetima i kompanijama, saradnja sa lokalnom zajednicom, kao i prezentacija primera dobre prakse. To je nešto što će mnogo značiti ne samo našim zaposlenima i učenicima, već i svima onima koji budu naši gosti", izjavila je direktor Prve kragujevačke gimnazije, Slavica Marković,. 

U Parku nauke trenutno se nalazi desetak eksponata. Među njima su Šaptalice, Botanička slagalica, Zelena kuća, Solarno drvo, Podigni samog sebe i mala botanička bašta. Eksponati su postavljeni zahvaljujući, između ostalog, i ovdašnjem Centru za obrazovanje, Fakultetu inženjerskih nauka, Centru za promociju nauke. 

"Naša timska ideja o Parku nauke je zaista počela da živi! Već su svi prisutni pomenuli koliku smo značajnu pomoć dobili od SBB fondacije. Tu su svakako i dragi đaci čije su prve ideje i čiji su prvi radovi na Festivalu nauke doprineli da ova ideja zaista počne da se rađa u našim glavama. Ono što mogu da obećam jeste da ćemo ovu našu priču pokušati dalje da širimo, kako bi ona rasla i razvijala se. Kao tim, kao škola i grad potrudićemo da na pravi način popularizujemo i promovišemo nauku u ovako jednom divnom prostoru", izjavila je profesorka fizike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.Ana Marković, 

Iz Prve kragujevačke gimnazije poručuju da im je namera da u narednom periodu ovaj park obogate novim eksponatima. Podsetimo da su nedavno Prva gimnazija i ovdašnja Gradska turistička organizacija potpisale protokol o saradnji, kojim se stvaraju uslovi da "Park nauke" bude masovnije posećen.

Galerija slika