InfoFoto: csusabac.rs

Park nauke i u Kragujevcu (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
14:06 | Petak, 25 11 2016

U Kragujevcu bi trebalo da se tokom 2017. godine izgradi Park nauke. U tom parku biće postavljeni specifično dizajnirani eksponati na otvorenom prostoru, gde će se naučni pojmovi usvajati kroz igru i neposredno iskustvo. Biće namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i njihovim roditeljima.

Naime, gradonačelnici devet gradova u Srbiji, među kojima i Kragujevca, uputili su dopise ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću u kojima pozivaju resorno ministarstvo da podrži njihovu inicijativu za izgradnju parkova nauke. Iz Centra za promociju nauke poručuju da je cilj da se u parkovima u svakom od gradova napravi Park nauke.

"Parkovi nauke postoje petnaest godina u svetu. U Evropi su izgrađeni ili samostalno ili u okolini centara promocije nauke, odnosno muzeja nauke", izjavio je za nacionalne medije pokretač ove inicijative i direktor Centra za promociju nauke, Nemanja Đorđević.

Ukoliko ideja Parkova nauke Srbije oživi tokom 2017. godine, Srbija će, dobiti parkove nauke u okviru postojećih parkova u Kanjiži, Smederevu, Užicu, Kruševcu, Novom Pazaru, Leskovcu, Knjaževcu, Nišu i Kragujevcu. Do sada su ovi parkovi otvoreni u Šapcu, Kikindi i Čačku.

Inicijativa za izgradnju parkova nauke rezultat je saradnje Centra za promociju nauke, centara za stručno usavršavanje i jedinica lokalnih samouprava na decentralizaciji promocije nauke.

U galeriji pogledajte kako izgleda Park nauke u Šapcu.

Galerija slika