InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Kragujevac obeležio Svetski dan autizma: Zgrada Okružnog načelstva osvetljena plavom bojom (FOTO)

Autor: InfoKG
10:00 | Sreda, 03 04 2024

Svetski dan autizma sinoć je obeležen na Trgu Radomira Putnika u Kragujevcu, pod sloganom “Nismo nevidljivi”. Tim povodom zgrada Okružnog načelstva bila je osvetljena plavom bojom, u znak podrške osobama sa autizmom i njihovim porodicama. 

Fokusirani smo na ciljeve da se  naglasi da je neophodan sveobuhvatan pristup na životnom putu osoba sa autizmom, kako bi one zaista uživale svoja prava i živele srećnim i ispunjenim životima. Uprkos povećanju svesti o tome šta je autizam, previše osoba iz autističnog spektra i njihovih porodica sigurno je da javnost ovo stanje i dalje ne razume. Od izuzetne je važnosti da donosioci odluka, kao i društvo u celini, steknu bolje razumevanje autizma, i da rade u smeru uklanjanja postojećih barijera koje sprečavaju punu inkluziju i učešće osoba iz autističnog spektra u društvu i na taj način krše njihova osnovna ljudska prava”, saopštili su iz kragujevačkog Udruženja za pomoć osobama sa autizmom. 

Na Svetski dan autizma u Kragujevcu u plavo su osvetljni i krst na ulazu u grad i spomenici u Spomen parku „Kragujevački oktobar“, a Udruženje za pomoć osobama sa autizmom izložilo je fotografije sa realizovanim aktivnostima iz ranijeg perioda na Đačkom trgu kod Prve kragujevačke gimnazije i kod fontane u Velikom parku koje će tu biti naredna dva meseca.

"Obeležavanje Svetskog dana autizma značajan je jer podiže svest javnosti na osobe sa razvojnim poremećajem iz spektra autizma i život njihovih porodica, a plavo osvetljenje simbolizuje našu podršku i solidarnost sa njima. Pohvalila bih izuzetan rad Udruženja za pomoć osoba sa autizmom, jer njihova posvećenost i inicijativa doprinose inkluziji osoba sa autizmom u okruženje, zbog čega ćemo u skladu sa našim nadležnostima i mogućnostima nastaviti da podržavamo njihov rad i projektne aktivnosti", poručila je članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Jelena Pavić.

Autizam je složen razvojni poremećaj, ispoljava se kroz poteškoće u komunikaciji, govoru i društvenoj interakciji. Nekada se verovalo da je autizam retkost, ali studije pokazuju da autizam pogađa oko 1 od 100 ljudi. Osobe sa autizmom imaju senzorne poteškoće, kao što su povećana ili smanjena osetljivost na svetlost, zvuk, boju, miris, ukus ili dodir. Кako su naučna istraživanja napredovala, dijagnostički kriterijumi za autizam su se promenili kao rezultat boljeg razumevanja ovog složenog stanja.

Galerija slika