Info

Kamp životnih veština za osobe sa autizmom: Kako posle nestanka biološke porodice

Autor: InfoKG
15:00 | Subota, 22 12 2018

„Kamp životnih veština za osobe sa autizmom“ naziv je programa koji je počeo sa realizacijom u cilju da socijalizuje osobe sa autizmom, pripremi ih za buduće stanovanje uz podršku posle nestanka biološke porodice, ali i pomoć njihovim porodicama da uz podršku udruženja i institucija prevaziđu probleme. 

Projekat partnerski realizuju Udruženje za pomoć osobama sa autizmom i Udruženje za pomoć deci i mladima sa smetnjama u razvoju – Sveti Vasilije Veliki, zvanično je počela realizacija istog. Projekat se implementira u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). 

"Kamp životnih veština za osobe sa autizmom" je program namenjen osobama sa autizmom kao direktnim i njihovim porodicama kao indirektnim korisnicima, a Grad Kragujevac podržava i učestvuje u njegovom sufinansiranju.

Cilj ovog projekta je da socijalizuje osobe sa autizmom, pripremi ih za buduće stanovanje uz podršku posle nestanka biološke porodice, ali i pomoć njihovim porodicama da uz podršku udruženja i institucija prevaziđu probleme. Ovakav vid zbrinjavanja osoba sa autizmom je inovativna aktivnost na području grada Kragujevca i predstavlja pilot projekat kao prevenciju institucionalizacije. Projekat predstavlja dobar primer saradnje organizacija civilnog društva, Srpske Pravoslavne Crkve i lokalne samouprave.

Projekat "Kamp životnih veština za osobe sa autizmom" traje od novembra 2018. do kraja aprila 2019. godine. Predviđena je realizacija sedam kampova i organizovaće se jednom do dva puta mesečno, od četvrtka do nedelje, u selu Maršić, u Parohijskom domu pri crkvenoj opštini Sveti Vasilije Veliki. Prvi Kamp trajao je 4 dana i održan je početkom decembra ove godine. Pored savladavanja svakodnevnih životnih veština, članovi Udruženja, u okviru rekreativnog programa išli su na izlet u Šumarice, objasnila je Danijela Nešović, menadžer Projekta.

Zahvaljujući partnerskoj saradnji u lokalnoj zajednici, Kamp životnih veština kao jedinstveni pilot projekat u regionu, svoju podršku našao je parohijskom domu Srpske pravoslavne crkve u cilju stvaranja novog vida podrške kako za osobe sa autizmom tako i njihovim porodicama.

Udruženje za pomoć deci i mladima sa smetnjama u razvoju – Sveti Vasilije Veliki osnovano je uz blagoslov episkopa Jovana, a naš cilj je da se uključimo u živote porodica osoba sa autizmom kako bismo im obezbedili, ne samo vreme za sebe već i za ostalu decu u porodici, rekao je protojerej Bojan Dimitrijević, predstavnik Udruženja.