InfoFoto: kragujevac.rs i Fakultet medicinskih nauka

Kragujevac posetilo 10 američkih lekara i profesora (FOTO)

Autor: InfoKG
13:35 | Petak, 11 11 2022

U Kragujevcu je u prethodnih nekoliko dana boravilo 10 američkih lekara specijalista i profesora. Tokom boravka u našem gradu američki stručnjaci su postili Dom zdravlja, Univerzitetski klinički centar i Fakultet medicinskih nauka, gde su sa ovdašnjim kolegama razmenjivali iskustva i razgovarali o potencijalnoj saradnji.  

Američki lekari u Kragujevcu. Prvo pitanje koje se većini građana nameće je otkud i šta će oni tu. Ovo nije prvi put da su američki lekari posetili Kragujevcu. Na poziv političara i privrednika Milana Uroševića, krajem aprila tročlana delegacija iz SAD-a je boravila u našem gradu i tada se upoznala sa radom kragujevačkog Doma zdravlja. Samo šest meseci kasnije, takođe na Uroševićevu inicijativu, sa željom da razmene iskustva sa kolegama iz Kragujevca i upoznaju se sa ovdašnjim zdravstvenim sistemom 10 lekara specijalista i profesora iz Sjedinjenih Američkih Država – članova Hrišćanske medicinske asocijacije boravilo je prethodna tri dana u našem gradu. 

Za njih je na početku organizovan prijem u Skupštni grada. Jedan od članova delegacije lekara, specijalista opšte hirurgije Džon Fensis, istakao je da članovi ovog udruženja posećuju različite zemlje u kojima volonterski pomažu kolegama u lečenju pacijenata i razmeni znanja.

Posećujemo mnoge zemlje, od Afrike do Makedonije. Naš tim lekara koji dolazi u ovakve posete je sastavljen od različitih specijalista i to je jedan od benefita koje ove posete imaju, jer imaju mogućnost pružanja i obuhvatanja velikog broja studenata, naučnih oblasti i pacijenata”, kazao je Fensis.

Prema mišljenju direktora Dom zdravlja, Vasilija Antića, dolazak američkih lekara u Kragujevac je dobar početak dugoročne i plodne saradnje i, kako kaže, zalog za budućnost novim generacijama lekara. 

Amerika ima izvanrednu medicinu, i mi želimo da razmenimo iskustva, da zajednički radimo kako bismo unapredili lečenje naših pacijenata. Očekujem i da neki od naših mlađih kolega u okviru ove saradnje posete zdravstvene centre u Americi, tako da je ovo zalog za budućnost i za nove generacije lekara da sarađuju sa zemljom koja je možda najmoćnija u medicini u svetu”, kazao je Antić.

U zavisnosti od specijalnosti, lekari su posetili Univerzitetski klinički centar, specijalisti porodične medicine Dom zdravlja, a potom su specijalisti i profesori hirurgije, otorinolaringologije i infektologije održali predavanje na Fakultetu medicinskih nauka za sve zainteresovane nastavnike i saradnike, ali i studente i specijalizante.  

Prof. Greg Postma, jedan od najboljih američkih naučnika i otorinolaringologa najpre je izneo svoja zapažanja nakon posete UKC i Domu zdravlja i istakao da u zdravstvenim sistemima naše dve zemlje postoje i sličnosti i razlike. 

''Sličnosti se ogledaju u činjenici da svi podjednako brinemo o našim pacijentima, a razlika je u tome što mi u Americi imamo mnogo više sredstava da potrošimo na opremu. Međutim, ja sam svakako oduševljen onim što sam video na Klinici za ORL UKC Kragujevac jer oni imaju određene aparate koje ja koristim u svojoj praksi, imaju odličan laser koji koriste u operacionoj sali. Razlike postoje, ali opet na kraju dana, svi hoćemo da uložimo napor i da se podjednako dobro brinemo o našim pacijentima'', rekao je prof. Postma. 

Na Fakultetu medicinskih nauka kažu da je za njih poseta američkih lekara bila veoma značajna, jer, kako naglašavaju, razmena iskustava i znanja je neprocenjiva za naše nastavnike i studente. 

Bili smo u prilici da čujemo kako kolege rade u SAD-u, kakvom opremom raspolažu, a oni su bili srećni što su imali mogućnost da svoja znanja i iskustva prenesu nama. U razgovoru smo zaključili da postoji obostrana želja i interes da intenziviramo saradnju, od razmene studenata, uzajamnih posete do rada na zajedničkim projektima'', rekla je prodekan za međunarodnu saradnju i naučno-istraživački rad prof. dr Nevena Jeremić.

Delegacija američkih lekara i profesora, pored obilaska zdravstvenih i obrazovnih ustanova, upoznala se i sa istorijom i kulturom grada Kragujevca i okolnih opština, a uživala je i u šumadijskim specijalitetima.

Galerija slika