InfoFoto: kg.ac.rs

Kragujevački Centar za bioinženjering poklanja vizire medicinskim radnicima

Autor: Branko Vukašinović
13:30 | Ponedeljak, 23 03 2020

Naučinici i istraživači u Centru za bioinženjering Fakulteta inženjerskih nauka kragujevačkog Univerziteta izrađuju vizire namenje zdravstvenim radnicima koji rade sa pacijentima zaraženim Korona virusom. Centar je do sada poklonio oko 40 vizira Kliničkom centru Kragujevac i Kliničko-bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović – Dedinje”.

U cilјu sprečavanja širenja Korona virusa među zdravstvenim radnicima i pružanja pomoći u borbi protiv epidemije, naučnici i istraživači u Centru za bioinženjering Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu izrađuju vizire namenjene zdravstvenim radnicima koji rade sa zaraženim pacijentima. Iz Centra za bioinženjering poručuju da, s obzirom na to da se za sada viziri izrađuju na istraživačkoj opremi, ne može se postići velika produktivnost. 

Trenutno imamo tri 3D štampača koji rade non-stop i jedan laser. Sa tim kapacitetima dnevno možemo da proizvedemo 30 do 40 vizira. Potrebne su daleko veće količine, jer nam vizire traže medicinski radnici, pored kragujevačkih, i iz Beograda, Novog Sada i Niša, a potencijalni korisnici su iz zaposleni u trgovinama. Zbog toga se radi na tome da se uspostavi saradnja sa privredom kako bi se postigla veća proizvodnja”, kaže upravnik Centra bioinženjering Fakulteta inženjerskih nauka i rektor Univerziteta u Krfagujevcu, Nenad Filipović. 

Prema njegovim rečima, Centar za bioinženjering do sada je poklonio desetak vizira Kliničkom centru Kragujevac i oko 30 Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović - Dedinje’’. Dodaje i da je u toku izrada nove količine vizira koju će pokloniti medicinskom osoblјu koje dolazi u kontakt sa pacijentima zaraženim Korona virusom.