InfoFoto: Facebook

Kragujevčanka dobila Oskara

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Četvrtak, 21 12 2017

Kragujevčanka Suzana Gorjanac dobitnica je nagrade “Prvi oskar Srbije” u kategoriji čuvanja tradicije i starih zanata, koja je ličnostima iz kulturnog i javnog života naše zemlje dodeljena za najvrednija dostignuća u umetnosti, nauci, medicini, arhitekturi, poljoprivredi, novinarstvu, obrazovanju, sportu.

Nagrade su uručene početkom sedmice u beogradskom Pozorištu na Terazijama. 

Gorjanac je Oskara dobila u kategoriji čuvanja tradicije i starih zanata. Među ostalim dobitnicima su i Branislav Lečić, Milica Mandić, bend Neverne bebe, Dejan Pantić Panto, Ivana Jordan, Suzana Mančić...

Suzana Gorjanac se godinama bavi tkanjem i na taj način, kroz primenu starog zanata na savremene odevne predmete, čuva od zaborava srpsku tradiciju. Imala je veći broj izložbi u Kragujevcu, gradovima Srbije, ali i inostranstvu. Izlagala je u Beogradu, u Kući Đure Jakšića, na Oplenačkoj berbi u Topoli, na Večeri mode, stila i glamura, u okviru projekta “Dete u srcu”, ali i u italijanskom dvorcu Romeo, u okviru manifestacije “Slavlje naroda”.

Ove godine je Suzana Gorjanac imala zapažen nastup na Sajmu turizma u Kragujevcu, na kome su poznate dame iz kragujevačkog javnog života nosile njene modele – tkane šalove, suknje, prsluke, ponča.