InfoFoto: pexels/cristian-rojas

Kragujevcu 5 miliona od ministarstva za subvencionisanje ugradnje solarnih panela

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Sreda, 27 10 2021

Grad Kragujevac je jedna od 37 lokalnih samouprava kojima su odobrena sredstva na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike, koji je raspisan u okviru realizacije Programa finansiranja aktivnosti i mera unapređenja efikasnog korišćenja energije u 2021. godini. Za subvencionisanje ugradnje solarnih panela lokalna samouprava dobila je 5 miliona dinara, koliko je i sama opredelila u ove svrhe.

Objavljena KONAČNA LISTA domaćinstava kojima su odobrene subvencije za zamenu stolarije i kotlova

Gradu Kragujevcu je odobreno 5 miliona dinara, koliko je i sam opredelio u ove svrhe, tako da će građanima za sufinansiranje ugradnje solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, na raspolaganju ukupno biti 10 miliona dinara.

Javni poziv je raspisan za jedinice lokalne samouprave za finansiranje projekata energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova za finansiranje programa energetske sanacije porodičnih kuća, koji će činiti pojedinačni projekti energetske sanacije porodičnih kuća putem ugradnje solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Poziv će sprovoditi jedinice lokalne samouprave, a u cilju ostvarivanja uštede energije i njenog racionalnog korišćenja, te smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. 

Nakon potpisivanja Ugovora između Grada i Ministarstva rudarstva i energetike, biće raspisan kokurs za privredne subjekte, a onda i građane.