InfoFoto: srbija.gov.rs

Kragujevcu nagrada za primenu principa dobrog upravljanja

Autor: Jovana Mladenović
14:44 | Sreda, 17 05 2023

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Aleksandar Martinović prisustvovao je danas svečanom skupu povodom dodele godišnjih nagrada za najbolje opštinske/gradske uprave u primeni principa dobrog upravljanja u 2022. godini. Skup, koji je održan u Vrnjačkoj Banji, organizovali su resorno ministarstvo i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO). Nagrade su dodeljene u četiri kategorije dobrog upravljanja, a najbolje lokalne samouprave su Kragujevac, Vranje, Sokobanja i Vrnjačka Banja.

Cilj nagrade je da se istaknu izuzetni primeri dobre prakse na lokalu i podstaknu sve jedinice lokalne samouprave da ulože dodatne napore u podizanje kvaliteta života ljudi.

Nagradni fond ove godine iznosio je 10 miliona dinara. Na adresu Ministarstva, u okviru Javnog poziva za dodelu godišnjih nagrada, stiglo je 30 prijava.

Martinović je izrazio uverenje da se Kragujevac, Vrnjačka Banja, Vranje i Sokobanja neće zaustaviti na ovom priznanju i da će u budućnosti biti još spremniji za sprovođenje najvažnijih zadataka, pre svega u pružanju usluga, jer je kontinuirano transparentno, odgovorno i delotvorno upravljanje ključno za očuvanje poverenja građana.

Ministarstvo je pobednicima konkursa dodelilo sredstva iz Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara, a pobednici u svakoj od četiri oblasti ostvarili su finansijsku nagradu u iznosu od 2,5 miliona dinara.

Osim sredstava iz fonda Ministarstva, a u cilju dodatne podrške razvoju i primeni principa dobrog upravljanja u radu lokalnih samouprava, SKGO pobednicima konkursa donira opremu na osnovu utvrđene namene za utrošak sredstava prema predlozima nagrađenih gradova i opština.

Ukupan nagradni fond iz SKGO iznosi 4,5 miliona dinara i on će u jednakim iznosima od 1.125.000 dinara biti raspodeljen na četiri pobednika konkursa, uz podršku Programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu”.