InfoFoto: kg.ac.rs i medf.kg.ac.rs

Krivičnu prijavu, osim Arsenijevića, “popio” i Čanović

Autor: InfoKG
13:40 | Subota, 10 02 2018

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije “Transparentnost” podneo je krivičnu prijavu protiv dekana kragujevačkog Fakulteta medicinskih nauka Predraga Čanovića i rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića, zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja, prenose nacionalni mediji.

Generalni sekretar Saveta Mario Spasić kaže da je dekan Čanović za savetnika za doktorske studije, kadrove i finansije postavio Arsenijevića, koji kao rektor Univerziteta u Kragujevcu treba da ima nadzornu ulogu nad radom fakulteta.

„Imajući u vidu da se radi o nespojivosti ove dve funkcije, postoje elementi krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, jer je dekan Čanović svestan činjenice da rektor univerziteta ima nadzornu ulogu nad radom dekana fakulteta u sastavu univerziteta“, kaže Spasić.

Prema njegovim rečima, sumnja se da je na taj način podmićivao rektora kako ovaj ne bi obavljao nadzor nad radom dekana Čanovića. Dodaje i da je Arsenijević bio svestan činjenice da kao rektor Univerziteta ima nadzornu ulogu, ali da je prihvatio da obavlja i dužnost savetnika dekana, pored dužnosti rektora, „za iznos apanaže koju treba utvrditi“.

„Rektor nije o ovom mogućem sukobu interesa obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije, čime se stiču obeležja krivičnog dela nesavesnog rada u službi iz cl. 361. KZ“, naglasio je Spasić.

Zbog svega navedenog pravni tim Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije – Transparentnost podneo je krivičnu prijavu protiv obojice, dok je Agenciji za borbu protiv korupcije podneta predstavka sa zahtevom da utvrdi postojanje sukoba interesa rektora Arsenijevića u tom slučaju. 

Izvor: RTV, Tanjug