InfoFoto: InfoKG i kragujevac.ls.gov.rs

LAZAR MAKSIMOVIĆ nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije 2024. (FOTO)

Autor: InfoKG
12:47 | Petak, 19 01 2024

Pobednik plivanja za Časni krst na Šumaričkom jezeru je dvadesetjednogodišnji Lazar Maksimović, koji je ujedno i nosilac viteške titule Bogojavljenskog krsta Šumadije 2024. On je bio nosilac te viteške titule i 2019.

Uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog vladike Jovana i sveštenstva Eparhije u prisustvu predsednika Privremenog organa grada Nikole Dašića, predstavnika grada, gradskih i republičkih institucija, velikog broja posetilaca, u Šumaričko jezero na Bogojavljenje ušlo je 92 plivača. Za Časni krst na Šumaričkom jezeru plivali su i pripadnici kragujevačke Uprave za vanredne situacije. Simboličnih 33 metara prvi je preplivao i podigao Bogojavljenski krst Lazar Maksimović. Vitešku titulu Maksimović je osvojio drugi put.  

"Lep osećaj kada u rukama držim bogojavljenski krst i ponesem vitešku titulu. Svi koji smo danas zaplivali smo duhovni vitezovi jedinstveni u veri. Srećan sam kada vidim da se iz godine u godinu prijavljuje sve veći broj plivača i da na ovako značajnoj sportsko-duhovnoj manifestaciji uz blagoslov episkopa Šumadijskog i crkve, mogu svi da učestvuju", ističe ovogodišnji nosilac Bogojavljenskog krsta, koji je prvi do Krsta stigao i 2019. godine i kaže da će i sledeće godine da pliva. 

Za Časni krst na Šumaričkom jezeru plivali su i pripadnici kragujevačke Uprave za vanredne situacije.

Organizatori tradicionalne manifestacije na Bogojavljenje su Eparhija šumadijska i Gradska turistička organizacija pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca. Bogojavljensko plivanje za Časni krst održano na jezeru u Šumaricama 21. put, okupilo je 92 takmičara od kojih sedam žena. Najmlađa učesnica je sedmogodišnja Nikolija Prokić, a najstariji takmičar ove godine je šezdesetsestogodišnji Micko Jakovljević.

Galerija slika