Info

Lažni SMS o 24-satnom karantinu potresao Srbiju - Vlada: "Ako do toga dođe, znaćete bar 48 sati unapred"

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Ponedeljak, 25 05 2020

Nakon višednevnih najava državnog vrha da bi moglo da dođe do dvadesetčetvoročasovne zabrane kretanja ukoliko se građani ne privedu disciplini po pitanju mera koje su propisane u sprečavanju širenja pandemije virusa COVID 19 i nagoveštaja struke, odnosno lekara koji su deo Kriznog štaba, da bi podržali takvu odluku, neko je juče to iskoristio kao šlagvort da putem SMS-a širi lažnu informaciju da se od ponoći uvodi 24-satni policijski čas.

U poruci je pisalo da se od srede u ponoć uvodi dvadesetčetvoročasovni karantin, te da će građani putem izvesnog softvera SMS-om da traže odobrenje gde i kad bi izašli i da će to pokazivati policijskim patrolama na ulici kao dokaz. "Nabavite sutra sve što vam treba", stajalo je još u lažnoj poruci.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, uhapsili su V. P. (1986) iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda. Sumnja se da je on juče širio lažnu vest kako „ima informaciju iz ministarstva da će sutra u 18 časova da se objavi zabrana od 24 sata, koja verovatno kreće za 48 sati i da će trajati verovatno do 15. aprila, kao i da će samo po jedan član domaćinstva moći da izađe iz kuće svaki drugi dan do prodavnice i nazad“. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Vlada Srbije i ministar policije Nebojša Stefanović odmah su demantovali ovu informaciju i krenulo se u potragu za licem koje je ovakvu SMS poruku pustilo među građane. Za širenje lažne vesti i panike, sleduje mu do 5 godina zatvora.

Takođe, iz državnog vrha je rečeno da ukoliko i bude doneta odluka da se uvede dvadesetčetvoročasovna zabrana kretanja, građani će o tome biti obavešteni najkasnije 48 sati unapred.