InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

Manojlović: PZNG iznosi neistine i napadom na mene žigošu dete, čija je jedina krivica što mu je otac funkcioner

Autor: Branko Vukašinović
16:50 | Petak, 10 08 2018

Član Gradskog veća za obrazovanje, Nedeljko Manojlović, reagujući na saopštenje Pokreta za naš grad u kom se traži njegova ostavka na tu funkciju zbog izbora đaka za put u Pitešti, rekao je da je ova politička organizacija iznela more laži i neistina i da ovakvim napadom na njega žigošu jedno dete, čija je jedina krivica što mu je otac funkcioner. Dodaje i da nije želeo da se oglašava ovim povodom, ali je morao to da učini zbog, kako kaže, napada na nastavnike jedne osnovne škole koji su doneli odluku o izboru đaka za put u Pitešti. U Pokretu za naš grad kažu da nisu napali Manojlovićevu porodicu, nastavnike i Osnovnu školu “Svetozar Marković” i ne znaju zašto, kako kažu, “loptu prebacuje na drugi teren”, već su tražili njegovu ostavku i odgovore na pitanja, između ostalih, da li mu je poznato da nisu svi đaci generacije otišli u Pitešti, navodeći kao primer pomenutu školu.  

Odbornička grupa Pokret za naš grad zatražila je početkom ove nedelje od člana Gradskog veća za obrazovanje Nedeljka Manojlovića da podnese ostavku na tu funkciju, s obzirom na to da je, kako kažu, umesto đaka generacije iz Osnovne škole “Svetozar Marković”, na nagradno putovanje u pobratimski grad Pitešti otišao njegov sin. Tada smo povodom ovih navoda kontaktirali Manojlovića, ali su nam u Gradskoj upravi rekli da je on na godišnjem odmoru. Član Gradskog veća za obrazovanje, Nedeljko Manojlović, kontaktirao je danas portal InfoKG i posalo nam je saopštenje, u kom, između ostalog, navodi da je ova politička organizacija iznela more laži i neistina.

Povodom neosnovanih napada kojima smo moja porodica i ja izloženi prethodnih dana, a u moru laži i neistina koje je jedna minorna politička grupacija iznela, vođena ličnim i političkim razlozima, bila mi je namera da se ne oglašavam, jer sam kao javna ličnost spreman da primam političke udarce, čak i ovakve, najniže i najpodmuklije. Ipak, moja dužnost  je, kao člana Gradskog veća za obrazovanje, da iznesem svoju zabrinutost zbog napada na nastavnike jedne osnovne škole koji su jednoglasno doneli odluku o izboru đaka za put u Pitešti, narušavanja ugleda te škole, kao i napada na sve osnovne škole i njihove zaposlene koji su izabrali decu koja nisu đaci generacije za odlazak u Pitešti, iako su ispoštovali sve kriterijume pravilnika za izbor dece”, rekao je Manojlović. 

Naglašava da je procedura za izbor učenika za boravak u Rumuniji vrlo jasna, odnosno da škole vrše odabir dece, a ne lokalna samouprava. Dodaje i da niko iz lokalne samouprave ne može poslati dete u Pitešti, ukoliko ga škola nije izabrala. Prema Manojlovićevim rečima, izbor se vrši prema kriterijumima, među kojima je i onaj da sva deca koja su imala prosečnu ocenu tokom celog školovanja 5.00, imaju pravo da budu predložena, a ne samo tzv. đaci generacije. Napominje da konačnu odluku o izboru jednog deteta donose nastavnička veća škola. 

U školi veoma često postoji po nekoliko sjajnih učenika, kada je teško odrediti jednog najboljeg. Zbog toga se i donosi odluka na nastavničkom veću o kojoj glasaju svi članovi. Politički pokret koji je izdao sramno saopštenje je odavno imao uvid u pravilnik o izboru učenika, jer ga je dobio u Gradskoj upravi. Uprkos svemu tome, ne mareći za istinu, oglasio se brojnim lažima u kojima ne samo što napada mene, već i odluku nastavničkog veća jedne škole koga čini preko 80 nastavnika i time narušava ugled ne samo ove škole, već i svih ostalih škola koje su poštovale kriterijume i demokratski donele odluke o izboru učenika. Brojne laži su iznete u tom saopštenju, među kojima je i ta da su uvek išli samo đaci generacije, što je notorna laž. Čak i u vreme kada su članovi ove odborničke grupe bili u lokalnoj vlasti (mislim da su se tada zvali G17+ ili URS-Mlađana Dinkića), to nije bio uslov za odabir đaka. Na pomenutom prijemu nisam izjavio da su u Pitešti putovali samo đaci generacije. Čak ove dve reči “đaci generacije“ nijednom nisam upotrebio u izjavi (što se na osnovu audio i video zapisa lako može proveriti). Nažalost, neke informativne službe i mediji su, verovatno bez loše namere, slobodnom interpretacijom dela mog govora, a ne citiranjem mojih reči, deo moje izjave pogrešno preneli u javnost. Što se napada na moje dete tiče, verovatno su smatrali da je trebalo da molim nastavnike škole da ponište odluku kojom su jednoglasno izabrali moje dete za put u Rumuniju ili da savetujem svoje dete da ne bude najbolje, samo zato da me oni danas ne bi prozivali. Niskim udarcima, ne misleći na posledice koje ove besmislene izjave mogu ostaviti na jedno dete kada čita njihova zlonamerna saopštenja, iz ličnih i političkih razloga, napadom na mene žigošu jedno dete, čija je jedina krivica što mu je otac na nekakvoj funkciji. Još gore su posledice koje ovi primitivni napadi mogu ostaviti na svu ostalu decu koja nisu đaci generacije i koja su od strane škole izabrana da putuju u Pitešti, a koja se mogu prepoznati u tom sramnom saopštenju”, navodi se u saopštenju člana Gradskog veća za obrazovanje, Nedeljka Manojlovića. 

U Pokretu za naš grad kažu da se ne služe jefitnim političkim poenima i naglašavaju da nisu napali Manojlovićevu porodicu, nastavnike i Osnovnu školu “Svetozar Marković”. Tvrde da su od Manojlovića tražili odgovore na pitanja, između ostalih, da li mu je poznato da nisu svi đaci generacije otišli u Pitešti, tačniie iz OŠ “Svetozar Marković” i da li je ove godine učinjen presedan? Dodaju da su ova pitanja proistekla iz izjave Manojlovića koja je objavljena na zvaničnom sajtu grada Kragujevca. 

Citirao sam njegovu izjavu koju sam video na zvaničnom sajtu grada Kragujevac, a ako je smatrao da ta izjava nije tačna zbog čega onda nije kontaktirao informativnu službu da se to promeni. Ne verujem da je pogrešno preneta njegova izjava. Niko nije napadao njegovu porodicu, nastavnike i Osnovnu školu “Svetozar Marković” i niko ne spori da su sva deca divna. Tražili smo njegovu ostavku i postavili smo pitanja proistekla iz njegove izjave na zvaničom sajtu grada. Ne znam šta je sporno u našem saopštenju, ne vidim razlog za ovakvu njegovu reakciju i zbog čega prebacuje loptu na drugi teren. Da li mu je toliko stalo do funkcije pa obrazlaže sve na ovaj način bez odgovora na konkretna pitanja? O ovom njegovom saopštenju nemam više šta da dodam, jer mislim da je promašio temu”, rekao je šef odborničke grupe Pokreta za naš grad, Miloš Anđelković. 

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde: Pokret za naš grad traži ostavku Manojlovića: Poslao sina u Pitešti umesto đaka generacije, Direktorka OŠ “Svetozar Marković”: Ružno je politički se prepucavati preko dva divna deteta i PZNG: Direktorka sa političkim iskustvom treba da zna da se ne prepucavamo preko dece.