InfoFoto: Printscreen - TV Prva

Ministarka Vujović: Zamena kotlova u Energetici po završetku grejne sezone

Autor: InfoKG
14:00 | Sreda, 10 02 2021

Zamena kotlova u kragujevačkog Energetici počeće nakon završetka grejne sezone, dakle u aprilu ili maju, čime će biti rešen problem aerozagađenja u Kragujevcu. To je najavila gostujući na Televiziji Prva ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i dodala da je ministarstvo raspisalo konkurs za zamenu kotlova.

Rešavanje problema aerozagađenja, uklanjanje čvrstog otpada, izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda i izgradnja kanalizacije, najvažniji su poslovi na kojima ćemo raditi u narednom periodu, izjavila je gostujući na Televiziji Prva ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, piše Tanjug, a prenosi RTV.

Kada je reč o aerozagađenju navela je da je Ministarstvo raspisalo konkurs za zamenu kotlarnica i da su nađeni finansijeri za tu zamenu u nekim gradovima kao što je Kragujevac.

Zamena će, precizirala je ona gostujući na TV Prva, početi nakon završetka grejne sezone, dakle u aprilu ili maju. 

Opširnije o rešavanju višedecenijskog problema zagađena vazduha u Kragujevcu i zameni kotlova u kragujevačkoj Energetici ovde: Poznato kada će Energetika za 70% smanjiti zagađenje vazduha u Kragujevcu.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović navela je da se i ove godine sprovode konkursi za pošumljavanje i daju subvencije za hibridna vozila.

Govoreći o merenjima zagađenosti vazduha, Vujović je ocenila da su sajt Beoeko Instituta Batut kao i sajt Agencije za zaštitu životne sredine referentni, dok sajt AirVisual nije verifikovan i on skuplja podatke od privatnih korisnika koji imaju merne uređaje.

"Pitanje je i gde oni postavljaju te uređaje, kada mere zagađenost", naglasila je ona i dodala da je važno da se gledaju verifikovani sajtovi.

Vujovićeva je istakla da iako zaštita životne sredine zahteva dosta novca, u budžetu ima para za sve goruće potrebe i navela da će se raditi transfer stanice, reciklažni centri, fabrike za preradu otpadnih voda. 

Izvor: Tanjug, RTV, TV Prva, InfoKG