InfoFoto: Energetika

Poznato kada će Energetika za 70% smanjiti zagađenje vazduha u Kragujevcu

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Utorak, 02 02 2021

Višedecenijski problem zagađena vazduha u Kragujevcu konačno bi trebalo da bude rešen i to do početka novembra ove godine. Vlada Republike Srbije opredelila je 12,5 miliona evra za nabavku novih kotlova, kako bi kragujevačka Energetika umesto uglja, koristila prirodni gas kao energent. Iz Gradske uprave Kragujevca tvrde da su pripreme za realizaciju ovog kapitalnog projekta uveliko u toku. Nadležni najavljuju da će na ovaj način tokom grejne sezone za 70 odsto biti smanjeno aerozagađenje, a biće rešen problem odlaganja pepela.

Energetika u Kragujevcu, pored Bora i Kruševca, jedna je od tri velika postrojenja za proizvodnju toplotne energije u Srbiji koja još uvek koristi ugalj kao osnovno gorivo. Zbog toga je decenijama jedan od najvećih zagađivača vazduha u Kragujevcu i razlog što je grad na Lepenici među najzagađenijima u zimskom periodu. Da bi taj problem bio rešen, Vlada Republike Srbije je opredelila 12,5 miliona evra iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a kompletan projekat vodi Ministartvo zaštite životne sredine. 

Država je rešila da preduzme sve moguće korake u tom pravcu. To nije jednostavna stvar, nije to odemo do bankomata podignemo novac i kupimo kotlove. To je veliki projekat, koji mora da se pripremi i kroz projektnu dokumentaciju. Ministarstvo je formiralo radnu grupu u kojoj su predstavnici ministarstva, grada, Energetike, stručni konsultanti i uveliko radimo na tome”, izjavio je za Televiziju Prva gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić.

Od ukupno pet kotlarnica Energetike, ona najveća i dalje koristi ugalj, dok su ostale već preusmerene na prirodni gas i mazut. Zato se ovim projektom predviđa da se instalacijom šest novih kotlova i ta najveća preorijentiše na prirodni gas kao osnovni energent.

Snaga tih šest kotolova je po 20 megavata, odnosno ukupno 120 megavata i dovoljna je za kvalitetno i stabilno grejanje na teritoriji grada Kragujevca. Pored toga što je prirodni gas ekološki mnogo prihvatljiviji, ova zamena supstitucija primarnog energenta biće mnogostruko korisna sa aspekta sigurnosti, stabilnosti grejanja is a ekonomskog aspekta, ukupnih troškova proizvodnje i održavanja ovakvog postrojenja”, rekao je za Televiziju Prva direktor Energetike Kragujevac, Andreja Ilić. 

Postavljanje novih kotlova na prirodni gas i njihovo puštanje u pogon trebalo bi da bude okončano najkasnije do početka novembra ove godine. Nadležni tvrde da će na ovaj način tokom grejne sezone za 70 odsto biti smanjeno aerozagađenje, a u potpunosti će se rešiti problem odlaganja pepela. 

Izvor: TV Prva i InfoKG