InfoFoto: Arhiva - Energetika

Startovale pripreme za prelazak Energetike sa uglja na gas

Autor: InfoKG
10:30 | Utorak, 26 01 2021

Pripreme za prelazak Energetike sa uglja na gas, čime bi trebalo da bude rešen višedecenijski problem zagađenja vazduha u Kragujevcu, počele su onlajn sastankom u kom su učestvovali predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Evropske banke za obnovu i razvoj, ovdašnje toplane, lokalne samouprave i konsultanati. Iz Gradske uprave nije saopšteno kada se tačno može očekivati da će ovaj posao biti završen, ali je rečeno da će na taj način u toku grejne sezone za 70 posto biti smanjeno aerozagađenje, kao i problem odlaganja pepela.

Energetika u Kragujevcu, pored Bora i Kruševca, jedna je od tri velika postrojenja za proizvodnju toplotne enrgije u Srbiji koja još uvek koristi ugalj kao glavno gorivo. Za prelazak Energetike sa uglja na gas, odnosno nabavku novih kotlova, Ministarstvo zaštite životne sredine predvidelo je značajna sredstva. 

Na taj način građani Kragujevca dobiće kvalitetnije grejanje, što će istovremeno značajno unaprediti kvalitet vazduha. To je svakako najveća korist ovog velikog projekta na čiju se realizaciju čekalo decenijama”, saopšteno je iz Gradske uprave.

Pripreme za prelazak Energetike sa uglja na gas počele su onlajn sastankom u kom su učestvovali predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Evropske banke za obnovu i razvoj, ovdašnje toplane, lokalne samouprave i konsultanati.

Na sastanku se razgovaralo o planu aktivnosti i definisanju obaveza u realizaciji tog velikog projekta čime će konačno biti rešen problem aerozagađenja u gradu koji datira još od 1975. godine od kada se prate ovi parmateri. 

Prisustvo čađi, ugljen-dioksida i ostalih štetnih supstanci često je bilo veće od dozvoljenog maksimuma. Sada su se konačno stekli uslovi da se ovaj veliki posao sprovede i okonča. Šest postojećih kotlova umesto uglja, koristiće gas i u toku grejne sezone za 70 posto biće smanjeno aerozagađenje, kao i problem odlaganja pepela”, saopštili su iz Gradske uprave. 

Ostaje da vidimo kada će konačno ovaj projekat biti realizovan, a samim tim i problem zagađenja vazduha u Kragujevcu biti rešen.