InfoFoto: Facebook/Za Gavrilovu pobedu

Ministarstvo nije uplatilo novac za Gavrila, evo njihovog objašnjenja

Autor: InfoKG
12:08 | Petak, 23 07 2021

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije nije uplatilo obećani novac za Gavrila Đurđevića, koji je na lečenju u Mađarskoj, objevljeno je na Facebook stranici Za Gavrilovu pobedu. Ovim povodom oglasilo se i Ministarstvo zdravlja iz kog su saopštili da je novac kada je i obećano odmah obezbeđen, ali da ne može da se prebaci bez jasne zakonom regulisane procedure, za koju kažu, da uopšte nije komplikovana.  Naglašavaju da  Srbija ne može da prebacuje budžetska sredstva na račune koji su rukom ispisani, ili na privatne račune lekara, a u ovom slučaju je, kako kažu, reč o tome.

Objava na Facebook stranici “Za Gavrilovu pobedu” juče je izazvala buru u javnosti, kada je na njoj objavljeno da Ministarstvo zdravlja nije uplatilo obećani novac za malog Kragujevčanina, koji je na lečenju u Mađarskoj. 

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije nije uplatilo obećani novac za Gavrila. Dužni smo da upoznamo javnost sa ovom činjenicom. Poslednjih dana nisu se udostojili ni nama ni Upravi bolnice Betešda da odgovore na pozive i na mejlove. Bogu hvala mi smo na fondaciji "Budi human" pre pet dana sakupili 100% sredstava i bez vođenja kampanje. 

Neizmerno hvala kompaniji Mozzart koja je po proglašenju kraja uplatila 5.000.000 dinara, hvala preduzećima koja su na naše veliko iznenađenje i dalje slali fondaciji ugovore o donaciji i uplaćivali novac. Gavrilo je dobio 120.000 sms poruka po objavljivanju kraja. 

Na dan proglašenja kraja akcije mi smo imali 2.137.000 evra. Imali smo ovaj iznos zahvaljujući fondaciji "Budi human" koja nam je pozajmila 80% od nenaplaćenih sms poruka. 

Imali smo dogovor sa bolnicom Betešda da novac koji bi Ministarstvo uplatilo bude na korišćenje i kupovinu ortopedskih pomagala i mašina koje se preko fondacije "Budi human" ne mogu kupovati u inostranstvu. Takođe, da je došlo do uplate, nameravali smo da vas obavestimo da ona ne bi bila samo za Gavrila već bi sa tim novcem mogla da se kupe ortopedska pomagala za Lanu koja je ovde, za Boška koji će nam se, nadamo se ubrzo pridružiti kao i za svako dete koje bi došlo iz Srbije u Betešdu na lečenje, obuku medicinski radnika za pravilan rad sa decom obolelom od SMA. 

Mi ne tražimo da se ovaj novac uplati za Gavrila, ali ako je planiran i ako je rečeno da će ići za lečenje konkretno našeg deteta, trebalo bi da zadrži tu svrhu. U krajnjem slučaju, mogao bi da se prebaci za lečenje druge dece kojima je novac jako potreban, a kojima akcija prikupljanja ide loše. 

Mi osećamo potrebu da ovo podelimo sa svima vama jer o ovakvim stvarima ne treba ćutati: da su sva deca koja su o "svom trošku" primila lek Zolgensmu bez pardona "skinuta" sa Spinraze koja potom nije ustupljena drugima obolelim od SMA. Konkretno Andjeli Dimitrijević koja 11 godina sakuplja sredstva za lek koji je dostupan u našoj zemlji. 

Takođe obećanja o dolasku još jedne terapije za SMA još uvek se nisu obistinila, kao ni to da će se uvesti bebi skrining na SMA. Dakle, novac za Gavrila skupio je isključivo narod i niko drugi. Smatramo da to trebate znati svi i da ste zaslužili da znate.

Gavrilo je dobro i lepo se oporavlja što je najbitnije. Očekujemo da će napraviti uz Božju pomoć i adekvatne vežbe jako dobre rezultate. Svim dobrim ljudima u našoj zemlji, regionu i svetu bićemo neizmerno zauvek zahvalni”, objavljeno je na Facebook stranici Za Gavrilovu pobedu i upućen je apel da se pomogne Bošku slanjem SMS-a sadržine 1032 na 3030

Ovim povodm jutros se oglasilo Ministarstvo zdravlja iz kogu su saopštili da je novac istog trenutka obezbeđen, kada je i obećano. 

Povodom medijskih spekulacija kao i određenih nejasnoća koje su se pojavile u javnosti, u vezi sa obezbeđivanjem novca za lečenje malog Gavrila, ovim putem želim da javnosti ukažem na sledeće činjenice:

Na inicijativu predsednika Vučića, država je opredelila nedostajuća sredstva za lečenje malog Gavrila, dečaka koji je, zaista, ujedinio celu zemlju.

Kako je tada i rečeno, novac je odmah obezbeđen, i još od tada stoji i čeka.

Ali da budemo jasni, kao u svakoj pravnoj državi, tako i u Republici Srbiji, novac iz budžeta ne može da se prebacuje bez jasne, zakonom regulisane procedure, koja nije uopšte komplikovana.

Dakle, država Srbija ne može da prebacuje budžetska sredstva na račune koji su rukom ispisani, ili na privatne račune lekara. A u ovom slučaju reč je o tome.

Takođe, nismo u mogućnosti da novcem građana Srbije plaćamo one zdravstvene usluge koje se, istog kvaliteta ili čak i bolje, mogu dobiti u Srbiji, u našim zdravstvenim ustanovama.

A naročito nismo u mogućnosti da plaćamo edukacije u inostranstvu i smeštaj u skupim hotelima roditeljima tokom tih edukacija, kad se iste takve edukacije mogu dobiti i na našim dečijim klinikama, na primer u Tiršovoj.

I to treba da znaju svi građani Srbije, a roditelji malog Gavrila znaju vrlo dobro, jer im je jasno i nedvosmisleno rečeno.

Mi nećemo izaći iz okvira Zakona uprkos svim pritiscima i medijskim spinovima. A novac za lečenje malog Gavrila je obezbeđen, i niti jednog trenutka nije sporan, kao ni iskrena nada svih za uspehom u lečenju malog Gavrila”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.