Info

ŽENE čine više od polovine kandidata na VERKOVOJ izbornoj listi

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Četvrtak, 27 02 2020

Na izbornoj listi "Veroljub Verko Stevanović - Svi na ovu stranu" na predstojećim izborima više od polovine kandidata činiće žene, koje će i u budućoj vlasti zauzimati značajne pozicije. Žene će, takođe, biti zadužene za sprovođene velikog broja od ukupno preko stotinu projekata koje će izborna lista "Veroljub Verko Stevanović - Svi na ovu stranu" ponuditi sa namerom da Kragujevac učini prestonicom razvoja Srbije. 

Ova poruka narodnog poslanika i kandidata za budućeg gradonačelnika Kragujevca, Veroljuba Stevanovića, izazvala je opšte oduševljenje više od stotinu pripadnica lepšeg pola koje su u prepunoj Sali za sednice Skuptine grada Kragujevca prisustvovale tribini u organizaciji Foruma žena Odborničke grupe Zajedno za Šumadiju u gradskom parlamentu. 

"Za razliku od mnogih čija se dela završavaju na praznim pričama, mi praktično primenjujemo svoje zalaganje za rodnu ravnopravnost", kaže Stevanović i opredeljenje za značajnije učešće žena u rukovođenju obrazlaže uverenjem da su žene stabilnije, odgovornije, senzibilnije. 

"To je ravnopravnost, kada imate 44 žene i 43 muškarca, pa čak i u malu korist žena. Kad pogledate u svojoj kući, kod porodica koje su uspešne, iza toga stoji jaka žena. I ovaj grad i ova zemlja imaju mnogo takvih žena koje treba angažovati za poslove koje mogu da odrade kao jake žene uz jake muškarce. Sposobne žene mogu mnogo toga da donesu i ponesu i da to da rezultat", obrazložio je Stevanović.

Iako je položaj žena znatno povoljniji nego pre nekoliko decenija, kada čak nisu imale ni pravo glasa, one i danas moraju mnogo više i mnogo bolje da rade od muškaraca kako bi dobile bilo kakvu priliku, a pritom su za iste poslove manje plaćene. 

"Žene danas jesu elokventnije, nalaze se na rukovodećim pozicijama, imaju učešće u vlasti, sve više se odlučuju da budu samohrane majke, što ranije nije bio slučaj, ali ostaju i problemi poput mobinga na poslu, nasilja, rodne ravnopravnosti. Mislim da je ženama mnogo lakše da savladaju te probleme ako se uključe u određene vrste organizacija", rekla je Dragana Kapor, profesorka srpskog jezika i književnosti.

"Večerašnjom tribinom želele smo da podstaknemo Kragujevčanke na aktivno učešće u svim društvenim strukturama i mislim da smo uspele da motivišemo mnoge dame" izjavila je Marija Šneblić, predsednica Foruma žena Odborničke grupe Zajedno za Šumadiju.

Zanimljivo je da je tribini Foruma žena Odborničke grupe Zajedno za Šumadiju prisustvovalo i nekoliko Ruskinja i Ukrajinki koje su životnu sreću pronašle u Kragujevcu. Jedna od njih, Dijana Ivanova, izrazila je podršku i ženama i projektima za razvoj Kragujevca, a okupljenima je potom recitovala svoje stihove posvećene Srbiji i bratskoj ljubavi između naše zemlje i Rusije.