InfoFoto: Pexels - Ilustracija

Nadležni opširni u najavama, A SADA ĆUTE: Kada će početi izgradnja novog državnog vrtića u Kragujevcu?

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Četvrtak, 08 06 2023

Krajem marta Ministar prosvete Branko Ružić i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić potpisali su sporazum o izgradnji novog državnog vrtića u Kragujevcu, u naselju Erdeč, koji će moći da primi 270 mališana. Izgradnja se realizuje u okviru projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, koji sprovodi Ministarstvo prosvete, uz podršku Svetske banke. Portal InfoKG i ranije je pisao o ovoj temi, a nadležni su iznosili očekivanja da izgradnja počinje u aprilu. I dok su u nekim gradovima po Srbiji već otvorena gradilišta, kada će u Kragujevcu ne znamo, jer ni iz Gradske uprave, ni iz Ministarstva nisu odgovorili na naša pitanja. 

Novi objekat prostiraće se na 1700 metara kvadratnih i moći će da primi 270 mališana. Izgradnja vrtića vredna je oko milion evra, a finansira se iz projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pod nazivom "Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje".

Prvobitno je planirano da vrtić pokriva teritoriju Beloševca i Pivare, ali "zeleno svetlo" za Teslinu ulicu kao lokaciju nije dato jer bi moralo da dođe do seče više stabala i, što je važnije, zbog blizine pepelišta Energetike.

Iz Gradske uprave, podsetimo, sredinom marta rekli su za naš portal da bi trebalo da do početka aprila bude raspisan tender za odabir izvođača radova. Dokle se stiglo sa ovim poslom i zašto izgradnja još nije počela, odnosno kada će početi, ne znamo, jer ni iz Gradske uprave, ni iz resornog Ministarstva nisu odgovorili na naša pitanja.