InfoFoto: pexels.com

Novi državni vrtić za 270 mališana u Kragujevcu

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Utorak, 22 02 2022

Kragujevac će dobiti novi državni vrtić kapaciteta od 270 mesta u naselju Erdeč. Očekuje se da gradnja vrtića vredna oko milion evra počne u aprilu, najavili su za InfoKG iz Gradske uprave. Prvobitno je planirano da vrtić pokriva teritoriju Beloševca i Pivare, ali "zeleno svetlo" za Teslinu ulicu kao lokaciju nije dato jer bi moralo da dođe do seče više stabala i, što je važnije, zbog blizine pepelišta Energetike.

U okviru projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pod nazivom "Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje", u kome učestvuje grad Kragujevac, planirano je da se širom Srbije otvori oko 17.000 novih mesta u vrtićima u urbanim i ruralnim sredinama kroz kombinaciju nove gradnje, proširenja postojećih predškolskih ustanova i prenamenu ili unapređivanje drugih javnih zgrada, kao što su osnovne škole (ili druge zgrade koje su dostupne u opštini), kao i kroz nabavku nameštaja, nastavnih materijala, opreme i uređenja igrališta.

- Grad Kragujevac aplicirao je za gradnju vrtića od 270 mesta i ona će biti realizovana 2022. godine, jer smo na rang listi koju je objavilo Ministarstvo visoko kotirani i nalazimo se na šestom mestu. Ovo je plod višemesečnog rada da naš grad vratimo u vrh liste gradova u kojima je planirana gradnja, posle ozbiljnog pada na listi koji je bio posledica kašnjenja u pripremi lokacije i dokumentacije, kaže za InfoKG Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje.

Vrednost radova iznosiće oko milion evra i biće finansirani od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kroz komponentu jedan projekta "Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje" u kome naš grad učestvuje već treću godinu. 

Potvrđen je urbanistički projekat vrtića, završeno idejno rešenje i trenutno se čeka dobijanje lokacijskih uslova. Raspisan je tender na kome je izabran projektant za PGD (projekat za građevinsku dozvolu) i PZI (projekat za izvođenje).

- Na osnovu do sada urađenog, Svetska banka diktira rokove i može se sa velikom izvesnošću reći da će gradnja vrtića početi u aprilu mesecu, najavljuje Aleksić.

Prvobitni plan je bio da se vrtić gradi u Teslinoj ulici i da pokriva teritoriju Beloševca i Pivare. 

- Međutim, prilikom posete nakon koje se odlučivalo da li će se nastaviti saradnja sa našim gradom, predstavnici Ministarstva ocenili su lokaciju kao nepovoljnu za izgradnju vrtića maksimalnog kapaciteta i preporučili su nam da promenimo lokaciju ako želimo da nastavimo sa projektom. Mišljenja su bili da Svetska banka, koja finansijski podržava projekat, neće odobriti gradnju na toj lokaciji iz dva razloga - prvi je jer bi zbog gradnje objekta moralo da dođe do seče višegodišnjih stabala koja se nalaze na delu parcele i drugi je blizina mesta odlaganja pepela iz Energetike u ovom momentu što čini lokaciju nepovoljnom za višečasovni boravak dece, objašnjava Aleksić i dodaje:

- I da smo pristali na gradnju vrtića manjih gabarita, koji bi zauzimao manju površinu u osnovi, pa ne bi moralo da dođe do seče stabala, pepeo iz Energetike u momentu odlučivanja bio je presudan da se donese odluka da se lokacija promeni i time izbegne napuštanje projekta. Svakako nam je interes i da, kada već imamo obezbeđeno finansiranje, vrtić koji gradimo bude maksimalnog kapaciteta.

Iz ovih razloga Grad se odlučio za drugu lokaciju, za naselje Erdeč, naselje sa puno stanovnika, a bez državnog ili privatnog vrtića u blizini. 

- Imamo lokaciju koja je 1/1 gradska imovina i koja je idealna za ove namene, a nalazi se uz školsko dvorište OŠ Dositej Obradović. Tako ćemo na jednom mestu, objekat do objekta, imati i vrtić i školu, najavljuje Aleksić.

Lokacija u Teslinoj ulici, ipak, ostaje predviđena za gradnju vrtića, kaže gradski većnik za obrazovanje.

- Urbanističkim planom opredelili smo lokaciju za tu namenu, samo ćemo tražiti drugi izvor finansiranja vrtića koji će biti manjeg kapaciteta od maksimalnog. Manje vrtiće možemo finansirati i sredstvima iz budzeta grada. U međuvremenu će i Energetika preći na gas i elimisnisaće se odlaganje pepela u blizini parcele na kojoj je predviđen vrtić.