InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Najbolji osnovci iz Piteštija u poseti Kragujevcu

Autor: InfoKG
15:30 | Petak, 07 07 2023

Grupa najboljih učenika osnovnih škola iz Piteštija, u pratnji profesora, narednih deseta dana boraviće u Kragujevcu i na Zlatiboru, u okviru tradicionalne letnje razmene ova dva pobratimska grada.  

Saradnja Kragujevca sa pobratimskim gradom Piteštijem traje više od pola veka. Godinama unazad tokom leta se u okviru te saradnje organizuje i razmena učenika. Takav je slučaj i ove godine. 

Veliko mi je zadovoljstvo da pratim ovu grupu učenika koja će u vašoj zemlji boraviti deset narednih dana i imaće prilike u tom periodu da upotpuni svoje „prtljage“ koji su već puni i obrazovanja i kulture, novim saznanjima, novim iskustvima koja će poneti iѕ vaše zemlje i nadam se da će biti vrlo lepa i da će im značiti za budućnost. Nadam se da će se i duhovno nadograđivati na ovaj način, a kao što je i spomenuto tokom prijema, veliku nadu polažemo u budućnost i negovanje naših odnosa koji će dalje razvijati i produbljivati ovu saradnju”, kazala je profesorka iz Piteštija, Simona Marija Mitroj.

Za goste iz Piteštija organizovan je prijem u Skupštini grada, koje je dočekao član Gradskog veća za obrazovanje, Dušan Aleksić. 

Grupa učenika iz Piteštija u pratnji svojih profesora od danas boravi u Kragujevcu nekoliko dana, nakon toga će otići na Zlatibor gde će provesti nedelju dana, dok je istovremeno naša delegacija iz Kragujevca jutros otputovala za Pitešti gde će takođe boraviti nekoliko dana, nakon čega će biti njihovi gosti na Crnom moru. Oni su se sreli, malo razgovarali, i posle deset dana će se sresti ponovo, razmeniti utiske. Tada ćemo upriličiti prijem za naše učenike kako bismo čuli njihove utiske i iskustva koja nose sa putovanja po Rumuniji”, kazao je Aleksić.

Naglašava da je za Kragujevca svaka prekogranična saradnja izuzetno značajna, pre svega sa zemljama iz Evropske unije, sa kojima, kako kaže, možemo da participiramo u zajedničkim projektima.