InfoFoto: kragujevac.rs

Kragujevački učenici boravili u Rumuniji, oduševljeni Crnim morem

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Subota, 27 07 2019

U okviru tradicionalne razmene učenika gradova pobratima Piteštija i Kragujevca, 23 odličnih učenika kragujevačkih osnovnih škola i njihovi profesori proveli su 11 dana u ovom rumunskom gradu i na Crnom moru. Đaci su se oduševljeni vratili sa putovanja, a veliki utisak na njih je ostavilo letovalište na Crnom moru.  

Lokalna samouprava je i ove godine, na predlog osnovnih škola, nagradila 23 učenika završnog razreda osnovne škole jedanaestodnevnim boravkom u Rumuniji. Đaci su bili u prilici da se upoznaju sa tradicijom, kulturom i istorijom rumunskog naroda, ali i da steknu nova poznanstva i prijatelјstva. Pored posete pobratimskom gradu Pitešti, učenici su sa svojim pratiocima proveli i pet dana na Crnom moru. Upravo je letovalište na Crnom moru ostavilo veliki utisak na njih. 

Lokalna samouprava svojim mladim sugrađanima programima međunarodne razmene učenika šalјe poruku da se isplati biti dobar đak. Pored Piteštija, učenici srednjih škola putuju u Siren, pa ovo im može biti dobra motivacija da nastave i u srednjoj školi sa dobrim vladanjem i visokim ocenama”, rekao je član Gradskog veća za obrazovanje, Nedeljko Manojlović.

Podsetimo, protokol o saradnji Kragujevca i Piteštija potpisan je 1971. godine i pored oblasti kulture saradnja je proširena na obrazovanje, a ogledala se u razmeni učenika. Đaci kragujevačkih osnovnih škola svake godine imaju priliku da se upoznaju sa kulturom, istorijom i tradicijom pobratimskog grada.