InfoFoto: Ilustracija - Arhiva

Najezda KRPELJA u Kragujevcu: Hitna pomoć naplaćuje vađenje, ali novac ide za Gavrilovo lečenje

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Četvrtak, 06 05 2021

U kragujevačkoj Hitnoj pomoći poslednjih dana na dnevnom nivou beleže više od pet slučajeva ujeda krpelja. U ovoj zdravstvenoj ustanovi su odlučili, pošto vađenje krpelja naplaćuju 500 dinara, da taj novac preusmere za lečenje malog Gavrila Đurđevića, koji boluje od retkog i progresivnog neuromišičnog oboljenja. Gavrilu za odlazak na lečenje nedostaje još milion evra. 

Izbegavanje okupljanja u zatvorenom prostoru zbog Korona virusa i lepo vreme samo su neki od faktora koji su uticali na to da sve više građana sa svojim porodicama provodi vreme u prirodi. Međutim, treba biti na oprezu i to zbog krpelja. U kragujevačkoj Hitnoj pomoći kažu da se poslednjih dana povećao broj ljudi koji im zbog ujeda krpelja traže pomoć.  

AKCIJE SUZBIJANJA KRPELJA

Iz Gradske uprave ranije su izjavili za InfoKG da će u periodu od juna do avgusta biti realizvane tri akcije tretiranja zelenih površina protiv krpelja. 

Na dnevnom nivou imamo 5-6 pacijenata, koji su uplašeni i dolaze kod nas da im pomognemo”, rekla je dr Slađana Vlajović iz Hitne pomoći Kragujevac. 

Lekari savetuju građane da se obavezno detaljno pregledaju pri povratku iz šetnje u prirodi i na taj način provere da im se slučajno neki krpelj nije “zakačio”.  

U suštini bolje je da građani ništa ne rade sami, treba da zatraže stručnu pomoć. To je jedna intervencija za koju je bitno da se uradi kako treba. Kada se odradi na adekvatan način sprečavamo da krpelji prenose različite bolesti”, izjavila je dr Slađana Vlajović iz kragujevačke Hitne pomoći.  

U ovoj zdravstvenoj ustanovi uslugu vađenja krpelja naplaćuju 500 dinara, ali novac ide u humanitarne svrhe i to za lečenje malog Gavrila Đurđevića, koji boluje od spinalne mišićne atrofije.  Gavrilu da primi naskuplji lek na svetu, nedostaje još milion evra, a do sada je zahvaljujući brojnim akcijama i humanim ljudima prikupljeno milion i po evra. 

Humani građani Gavrilu Đurđeviću mogu pomoći slanjem SMS poruke sa sadržajem 973 na broj 3030. Uplatom novca na dinarski ili devizni račun, putem linkova E- doniraj ili PayPal.

Dinarski račun: 160-6000000844014-95

Devizni račun: 160600000084402853
IBAN: RS35160600000084402853
SWIFT/BIC: DBDBRSBG