InfoFoto: Ilustracija

NOVA ŠKOLSKA GODINA: U Kragujevcu 1.583 đaka prvaka, a među njima i mali Nikola

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Ponedeljak, 02 09 2019

Nova školska godina zvanično je počela danas, a u Kragujevcu će u školske klupe po prvi put sesti 1.583 mališana, pokazuju podaci ovdašnje Školske uprave. U pojedinim kragujevačkim školama nova školska godina je počela štrajkom upozorenja, odnosno skraćenjem časova na 30 minuta.  

U kragujevačkim osnovnim i srednjim školama danas je počela nova školska godina, a po prvi put će u školske klupe sesti 1.583 đaka. Među prvacima je i mali Nikola koji se raduje polasku u školu. Srećan je što će upoznati nove drugare i što su mu roditelji kupili Spajdermen ranac. 

Radujem se što ću sa novim drugarima da igram fudbal. Ne plašim se polaska u školu, jer nam je učiteljica super i mnogo ću da naučim od nje”, rekao nam je Nikola.  

Kada je reč o prvacima, u pojedinim medijima se pojavila informacija da ih je ove godine u Kragujevcu znatno manje u odnosu na prethodne. Međutim, načelnik Školske uprave Goran Joksimović donekle demantuje te navode. Dodaje da je poslednjih godina manje pravaka u kragujevačim školama nego lani, ali da ih ove ima 19 više nego prošle.  Naglašava i da je projekcija da će kroz nekoliko godina u našem gradu u prvi razred krenuti više od 2.000 đaka.

Nova škola godina u pojedinim kragujevačkim školama počela je štrajkom upozorenja i časovi su skraćeni na 30 minuta. Iz kragujevačke Unije sindikata prosvetnih radnika poručuju da su se na taj korak odlučili kako bi bili nastavljeni pregovori oko platnih razreda. 

U Kragujevcu u 12 škola se zvoni na pola sata, u pet na 45 minuta, ali nastavnici izlaze nakon 30 minuta. U Drugoj gimnaziji se ne održava štrajk upozorenja, dok za sada nemamo informacija za osnovne škole ‘Jovan Popović’, ‘Milutin i Draginja Todorović’ i ‘Treći kragujevački bataljon’“, izjavila je za InfoKG predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevac, Ljiljana Miletić. 

Inače, đaci će tokom ove školske godine imati tri školska raspusta i to zimski, koji če biti podeljen na dva dela, prolećni i letnji, dok je jesenji ukinut.