Info

Novi konkurs za dodelu paketa podrške opštinama i gradovima za unapređenje funkcije upravljanja ljudskim resursima

Autor: InfoKG
10:30 | Nedelja, 29 09 2019

U organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Stalne konferencije gradova i opština, u Kragujevcu je održan info dan posvećen Konkursu za dodelu paketa podrške opštinskim i gradskim upravama za unapređenje funkcije upravljanja ljudskim resursima u 30 lokalnih samouprava. Pored toga, predstavljen je i primer dobre prakse grada Kragujevca, koji je učestvovao u prethodnoj fazi projekta.

Reč je o drugoj fazi projekta koji zajednički finansiraju Evropska unija i Savet Evrope. Paket podrške podrazumeva pružanje ekspertske podrške i stručnog znanja u ključnim prioritetnim oblastima upravljanja ljudskim resursima, u skladu sa Zakonom o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave i podzakonskim aktima relevantnim za ovu oblast. 

Konkurs je otvoren do 10. oktobra.

Realizacija paketa podrške trajaće od novembra 2019. do marta 2021. godine.

U prvoj fazi smo svi zajedno učinili dobar posao, s obzirom na to da su rezultati projekta prepoznati i na nivou države i od strane EU, koja je predložila da nastavimo saradnju u okviru druge faze. Ti paketi su i za nas, na neki način, bili eksperimentalni alat podrške gradovima i opštinama, jer nismo znali šta možemo da očekujemo. Iznenadio nas je i odziv na konkursu – za 20 opština imali smo čak 96 prijava. Poučeni tim iskustvom, u drugoj fazi proširili smo broj na 50 jedinica lokalne samouprave, s tim što 20 opština i gradova iz prve faze ima mogućnost da, ukoliko to želi, nastavi saradnju na osnovu memoranduma o prihvatanju podrške. Preostalih 30 mesta otvoreno za sve druge gradove i opštine, rekao je Aleksandar Jovanović, menadžer projekta Saveta Evrope.

Prema rečima Ivana Bošnjaka, državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, cilj je da svih 170 jedinica lokalne samouprave postanu moderne i da pružaju prave usluge i građanima i privredi. 

Benefiti nakon prve faze su raspoređivanje zaposlenih na odgovarajuća radna mesta, kao i veliko interesovanje za stručno usavršavanje. Zaposleni su unapredili znanje stranih jezika, poznavanje informacionih tehnologija, neposredne komunikacije sa javnošću, ali i veliki broj drugih takozvanih mekih veština.

Predstavljen je i primer dobre prakse grada Kragujevca, koji je učestvovao u prethodnoj fazi projekta.

"Grad Kragujevac prepoznao je značaj tog projekta, a koliko i kako smo se u prvoj fazi posvetili realizaciji, potvrđuje i podatak da smo se svrstali u primere dobre prakse", rekao je Radomir Erić član Gradskog veća za privredu. Gradovi  i opštine koje su prošle kroz prvu fazu dobile su značajnu podršku u uspostavljanju funkcije upravljanja ljudskim resursima i stručnog usavršavanja službenika. U savremenim uslovima života i poslovanja, funkcija uprave ne samo da postaje sve brojnija, nego i sve složenija i teža. Zadatak dobre uprave je da na optimalan način odgovori na sve društvene potrebe, da bude saradnik građana i privrede.

Zahvaljujući ovom projektu sagledali smo gde se nalazimo kada su ljudski resursi u pitanju. Polazeći od saznanja šta imamo, a šta nemamo, krenuli smo u rad i ispunili 90 odsto svih uslova koje je projekat zahtevao. Najveći benefiti su viđeni na polju ocenjivanja zaposlenih što je nova oblast i za one koji su bili ocenjivači.  Naučili smo kako da ocenjujemo službenike, naučili smo službenike šta treba da daju od kvaliteta da bi bili dobro ocenjeni, a s druge strane, ocena sutra utiče na mogućnost dodatnog usvaršavanja, ukoliko za tim postoji potreba", rekla je Jelena Bojović, načelnica Gradske uprave za poslove gradonačelnika i Gradskog veća.