InfoFoto: kragujevac.rs

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta

Autor: InfoKG
08:25 | Petak, 27 01 2023

U prisustvu Aleksandre Ben Ari, zamenice ambasadora Izraela, na Trgu srpsko-jevrejskog prijateljstva u naselju Bagremar, obeležen je Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta koji zajednički organizuju Udruženja srpsko-jevrejskog prijateljstva „Ahava“ i Grad Kragujevac. Zamenica ambasadora Izraela, Aleksandra Ben Ari i Zoran Mladenović, zamenik predsednika Skupštine grada položili su venac kraj Spomenika streljanim Srbija i Jevrejima.

“Za mene ovaj dan ima značaj kao za građanku Izraela, kao za Jevrejku i unuku čoveka koji je preživeo holokaust. Važno je da se sećamo ovih tragičnih događaja, nedaća i stradanja, ali i da na osnovi svega toga gradimo svoje prijateljstvo. To je upravo ono što ambasada Izraela u Srbiji radi svih ovih godina, gradi i neguje prijateljstvo sa gradom Kragujevcom kako bismo uradili i ostavili nešto bolje za generacije koje dolaze”, kazala je Aleksandra Ben Ari, zamenica ambasadora Izraela.

Zoran Mladenović, zamenik predsednika Skupštine grada istakao je da osećanja koja imamo prema ovom događaju treba da se prenose na mlađe generacije jer je sve manje među živima onih koji o ovakvim događajima mogu direktno da svedoče.

“Teško je govoriti na ovom mestu zbog toga što smo skloni da zaboravimo, a onda kada se nađemo ovde krenu osećanja. Osećanja treba da se prenose na mlađe ljude, na mlađe generacije, jer je sve manje onih koji mogu direktno da svedoče. Treba da se zapiše, treba da se priča o ovome, da se pominje, ne sme da se zaboravi niti da se dozvoli da se to negde ponovi u svetu. Čovek bude zatečen šta sve može da padne napamet nekom čoveku, nekoj grupi ljudi, nekoj organizaciji na pamet. Protiv takvih organizacija, protiv takvih ljudi, moramo beskompromisno da se borimo”, poručio je Mladenović.

Udruženja srpsko-jevrejskog prijateljstva „Ahava“ iz Kragujevca neguje prijateljstvo srpskog i jevrejskog naroda kroz različite programe i manifestacije, kao i kroz negovanje kulture sećanja.

“Negujući ljubav i toleranciju  kroz različite programe i manifestacije, naše udruženje šalje poruku da je holokaust zlo koje se ne odnosi samo na jedno vreme i na jedan narod, već nešto što se može dogoditi ponovo ukoliko dopustimo da se ovako nešto zaboravi”, kazala je Sanja Živković, predsednica udruženja „Ahava“.

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta u Kragujevcu obeležen je i predavanjem na temu „Holokaust, nesreća koja se ne sme ponoviti“ koje je održano u OŠ „Dragiša Luković Španac“ i izložbom „Jevreji u Kragujevcu“ koja je održana u Istorijskom arhivu Šumadije.