Info

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta

Autor: InfoKG
15:43 | Sreda, 26 01 2022

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležen je danas u Kragujevcu, uz podršku Udruženja srpsko – izraelskog prijateljstva „Ahava“ i lokalne samouprave. Kraj Spomenika streljanim Srbima i Jevrejima u Bagremaru položeno je cveće.

Majan Ben Tura, zamenica ambasadora Izraela istakla je da se holokaust nije dogodio slučajno, već je kulminacija milenijuma mržnje i diskriminacije u kojoj su targetirani Jevreji i da bismo napravili veliku grešku kada bismo mislili da je antisemitizam pretnja samo Jevrejima. To je pretnja slobodama za koje se čovečanstvo borilo vekovima.

- Potrebno je da se sećamo zločina i zločinačkih događaja. Onoga što je dovelo do njih i onoga što je posle toga došlo. Svi smo odgovorni da buduće generacije zaštitimo i da zaštitimo sećanje na prošlost, dok gledamo na izgradnju budućnosti u kojoj treba da bude jedno slobodno i tolerantno društvo. Drugo, potrebno je da delujemo. Danas moramo da kažemo „ne“ svom zlu, i antisemitizmu, rasizmu i ksenofobiji. Jačanje ideje različitosti, jeste zapravo bogatstvo, a ne pretnja. U današnjem svetu poruke mržnje stižu i imaju široku publiku. Naša odgovornost je da taj glas utišamo – pručila je Majan Ben Tura.

Nakon igrokaza „Glasovi holokausta“ u izvođenju učenika kragujevačkih srednjih škola koji je izveden kraj Spomenika streljanim Srbima i Jevrejima, Majan Ben Tura je posetila izložbu učeničkih radova „Jevreji u Kragujevcu“ u ogranku Biblioteke u Koloniji.

- Izložba „Jevreji u Kragujevcu“ deo je projekta koji je podržan od strane Ambasade Izraela. To je zajednički projekat Ambasade i Udruženja srpsko-jevrejskog prijateljstva „Ahava“. Deca koja su učestvovala u ovom projektu, pravila su slike i instalacije od recikliranog materijala, na temu prijateljstva Izraela i Srbije i oni su na vrlo specifične načine povezali naše dve zemlje, naša dva naroda, pronašli sličnosti i razlike i na osnovu njih iznedrili zajedničke ciljeve, zajednička stremljenja – rekla je Sanja Živković, predsednica Udruženja „Ahava“.