InfoFoto: Arhiva

OGLASIO se UKC o slučaju povređivanja porodilje

Autor: InfoKG
12:00 | Ponedeljak, 24 10 2022

Povređivanje porodilje N.T. pri izlasku iz objekta UKC Kragujevac, nije izazvano neispravnim vratima. To je, između ostalog, navedeno u saopštenju ove zdravstvene ustanove nakon internog postupka ispitivanja činjenica u tom slučaju. 

Saopštenje Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac o povređivanju porodilje, koje potpisuje rukovodstvo te zdravstvene ustanove, u nastavku Vam prenosimo u celosti:

Od prijave nemilog događaja, 15. oktobra 2022. godine, kada je došlo do povređivanja porodilje N.T. prilikom njenog izlaska kući, u UKC Kragujevac pokrenut je i završen detaljan interni postupak ispitivanja činjenica.

Povodom navoda upućenih medijima, da je pacijentkinja N.T. pala na izlazu iz zgrade „povređena od strane neispravnih bolničkih vrata, koja su je oborila, pa je pala i polomila kuk“, dokumentivanim nalazomo obavljenom spoljnom stručnom tehničkom nadzoru firme „FENIKS SENS“ iz Kragujevca, utvrđeno je da su klizna vrata sa senzorom, na izlazu iz objekta UKC Kragujevac u aktivnom funkcionalnom režimu, bezbedna za ljudsku upotrebu i odgovaraju standardima prozivođača. 

U izveštaju tehničkog spoljnog nadzora, navedeno je i sledeće: 

-    Da su elektro- mehaničarski sklopovi uredno postavljeni, bez oštećenja, u fabričkom stanju.
-    Da je sigurnosni sistem u fabričkom stanju podešavanja, sa uključenim senzorskim elementom za brzo reagovanje.
-    Da je sigurnosno dvoslojno, kaljeno staklo bez naprslina.
-    Da je proveren UNI SLIDE sistem, postavljanjem ljudske prepreke, kada je u dodiru sa telom došlo do brzog povratka vrata u početni položaj. 
-    Da je sila dodira kliznih vrata minimalna - ispod jednog kilograma. 

Navedenim činjenicama iz spoljnog nadzora, potvrđeno je da povređivanje pacijentkinje N.T. pri izlasku iz objekta UKC Kragujevac, nije izazvano neispravnim vratima. 

Uz poštovanje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i Zakona o pravima pacijenata, u mogućnosti smo da iznesemo sledeće informacije iz medicinskog dela izveštaja stručne komisije, formirane za sprovođenje internog postupka preispitivanja činjenica o povređivanju porodilje N.T. : 

-    Pacijentkinja N.T. je, nakon porođaja, postporođajnog lečenja i nege, otpuštena kući iz Porodilišta Ginekološko- akušerske klinike UKC Kragujevac sa urednim lekarskim nalazom porodilje i bebe. 

-    Zbog ortopedske povrede, nastale na izlasku iz objekta UKC Kragujevac, pacijentkinjaN.T. je primljena na Kliniku za ortopediju i traumatologiju i istog dana operisana, gde je nastavljeno lečenje i uspešan postoperativni oporavak.