Info

OŠ “Dragiša Mihailović“ prva u Kragujevcu ZABRANILA MOBILNE telefone (FOTO)

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 30 03 2023

Osnovna škola “Dragiša Mihailović” u Stanovu prva je u Kragujevcu zabranila korišćenje mobilnih telefona učenicima, ali i nastavnicima. To je za InfoKG rekao direktor te škole, Dalibor Tvrdišić i naglasio da je to zapravo jedna vrsta prevencije digitanog nasilja, jer je zabranjeno fotografisanje i snimanje, a dozvoljeni su na odmoru samo pozivi i slanje poruka. 

U Osnovnoj školi “Dragiša Mihailović” u Stanovu gotovo mesec dana zabranjena je upotreba mobilnih telefona tokom nastave. Po preporuci Ministarstva prosvete, ta škola je usvojila protokol sa kojim su se složili Savet roditelja i nastavnici. 

Đaci su u obavezi da isključe mobilni telefon kada počne čas i odlože u na posebna mesta predviđena za to. U jednoj učionici smo postavili platno sa džepovima u koji se odlažu telefoni, a plan je da uskoro tako bude u svakoj učionici.  Ukoliko je za nastavu potrebna neka aplikacija, to nastavnik odluči i mobilni se koristi u jednom delu časa”, kaže direktor OŠ “Dragiša Mihailović”, Dalibor Tvrdišić.

Napominje da je oganičena upotreba mobilnih telefona i tokom odmora. 

Učenici u toku velikog i malog odmora mobilni telefon mogu da koriste isključivo za slanje poruka i pozive. Slikanje i snimanje u toku trajanja nastave ili odmara je strogo zabranjeno”, kaže Tvrdišić. 

Međutim, prema njegovim rečima, ograničena upotreba mobilnih telefona, ne odnosi se samo na učenike, nego i na nastavnike i sve one koji dolaze u školu, pa i roditelje. 

Ova zabrana upotrebe mobilnih telefona predstavlja prevenciju digitalnog nasilja u školi, jer u školi ograničava učenike da fotografišu jedni druge i objavljuju to na društvenim mežama”, rekao je Tvrdišić. 

Naglašava da je taj protokol o zabrani mobilnih telefona u Osnovnoj školi “Dragiša Mihailović” u Stanovu predstavio direktorima ostalih kragujevačkih škola i nada se da će slediti njihov primer.

Galerija slika