Info

Osnaži se i menjaj: 200 crnih balona za žene žrtve nasilja

Autor: InfoKG
14:00 | Četvrtak, 24 05 2018

Simboličnim puštanjem 200 crnih balona ispred zgrade Gradske uprave, Udruženje građana “Jeleče“ najavilo je početak tribine “Osnaži se i menjaj“, posvećene podršci ženama sa iskustvom nasilja. 

Na tribini su govorili Verica Vidović Milošević, advokat; Zorica Mihajlović, književnik i profesor srpskog jezika i književnosti; Radmila Obradović, lekar. One su, iz ugla svojih profesija, govorile o nasilju nad ženama.

Problem je i to što osim fizičkog nasilja žene trpe i psihičko nasilje i što se još uvek žene ustručavaju da prijave nasilnike.
 
"Pored toga što ovim projektom želimo ženama da pokažemo kako i gde da prijave nasilje, što se tiče zakonske regulative, mi stavljamo akcenat i na to da pomognemo ženama i kažemo im šta posle. Uglavnom su to žene koje nisu ekonomski osnažene, tako da im mi pomažemo i ohrabrujemo ih da pokrenu svoj mali biznis. Na ovoj tribini osim što ćemo pričati o zakonskoj regulativi, biće reči i o psihološkom nasilju koje je manje vidljivo ali ne manje prisutno i ostavlja duboke tragove – kaže Svetlana Perišić", predsednica Udruženja “Jeleče“.

Advokat Verica Vidović Milošević istakla je da su zakonski propisi dobri ali ih treba primenjivati u celosti. Državni organi i ustanove koje po zakonu imaju obavezu da se bore protiv nasilja u porodici treba da budu dobro organizovani, međusobno kordinisani u svom radu kako bi se pružila puna podrška žrtvama nasilja i kako bi one bile ohrabrene. Potrebno je da se pored državnih organa i ustanova čitavo društvo uključi u borbu protiv nasilja nad ženama.