Info

Otvorena PARKING GARAŽA u Kragujevcu (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
13:01 | Utorak, 01 12 2020

Javna parking garaža, u ulici Kneza Miloša, odnosno iza “Srca”, danas je svečano otvorena i radiće 24 časa dnevno sedam dana u nedelji. Parkiranje na ovom mestu će biti besplatno do 7. decembra, od kada će se naplaćivati po ceni od 70 dinara po satu. Kapacitet garaže je 200 parking mesta, od toga 12 mesta je za motocikle, 10 za osobe sa invaliditetom, a tri su predviđena za punjenje električnih automobila.  

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će javna parking garaže, čija je izgradnja počela krajem oktobra prošle godine, biti otvorena krajem avgusta ili početkom septembra, to se nije dogodilo, kako je nedavno u izjavi za InfoKG rekao direktor Javnog komunalnog preduzeća “Šumadija”, Nemanja Dimitrijević, zbog Korona virus, ispravljanja sitnijih zamerki, izgradnje kišne kanalizacije i pristupnih saobraćajnica. Konačno su se stekli uslovi i dobijena je upotrebna dozovla, tako da je danas otvorena prva javna parking garaža u Kragujevcu.

Garažu su, presecanjem vrpce, otvorili sadašnji i bivši gradonačelnik Nikola Dašić i Radomir Nikolić, kao i direktor Javnog komunalnog preduzeća “Šumadija”, Nemanja Dimitrijević.  

Na ovaj način smo obogatili komunalnu infrastrukturu grada Kragujevca. Zadovoljstvo je veliko i zahvaljujem se svima što su uložili maksimalan trud i rad da ovaj objekat dobijemo za nešto više od godinu dana. Objekat je energetski efikasan, urađen po svim ekološkim standardima, ima solarne panele na krovu koji omogućavaju napajanje električnom energijom kompletnog ovog objekta. Verujem da je ovo samo početak i da ćemo nastaviti da radimo na rešavanju nedostajućih parking mesta u gradu na ovakav način. Siguran sam da ćemo s proleća u okviru rekonstruisanog objekta Gradske tržnice otvoriti i podzemnu garažu sa 53 parking mesta, a da će nakon toga uslediti izgradnja još jedne nove garaže u Kragujevcu”, rekao je Dimitrijević.  

Izuzetno sam zadovoljna. Na meni je bilo samo da ubrzam otvaranje garaže, da građani što pre osete benefit parkiranja na savremenom nivou”, kazao je Dašić.

Divno je videti da se ovakav projekat realizovao. Samo Beograd ima ovakvu garažu na Obilićevom vencu, evo sada i Kragujevac. Procena je da će ova garaža sama da radi i najverovanije će finansirati naredne garaže. To je i bila i ideja i nadam se da će da se istraje u tome”, izjavio je Nikolić.    

Nadzemna višeetažna blokovska garaža površine je oko 7.000 kvadratnih metara, izgradio je konzorcijum firmi “Štrabag”, a radove je finansiralo Javno komunalno preduzeće “Šumadija” sa oko 360 miliona dinara iz sredstava dugoročnog kredita. Sastoji se od suterena, prizmelja i pet spratova. Kapacitet garaže je 200 parking mesta, od toga 12 mesta je za motocikle, 10 za osobe sa invaliditetom, a tri su predviđena za punjenje električnih automobila.   

Parkiranje je organizovano u polunivoima, koji su povezani sa po dve dvostruke rampe, pa je na taj način obezbeđeno jednosmerno kretanje kroz sve nivoe garaže.   

Parking garaža radiće 24 časa dnevno sedam dana u nedelji. Parkiranje na ovom mestu će biti besplatno do 7. decembra, od kada će se naplaćivati po ceni od 70 dinara po započetom satu.

Galerija slika