InfoFoto: Dom zdravlja Kragujevac

Otvoreno SAVETOVALIŠTE ZA DOJENJE u ATD-u

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 03 08 2023

U nedelji obeležavanja Svetske nedelje dojenja, Dom zdravlja Kragujevac otvoreno je Savetovalište za dojenje u prostorijama Službe polivalentne patronaže u zgradi ATD-a. Cilj tog savetovališta je da se poveća broj novorođene dece koja su na ishrani majčinim mlekom.

Svetska nedelje dojenja obeležava se od 1. do 7. avgusta, a tim povodom je Dom zdravlja Kragujevac odlučio da otvori Savetovalište za dojenje. Tome su se obradovale buduće mame, kojima je svaki savet dragocen.

Pošto mi je prva trudnoća, blizanačka je, 23. sam nedelja, drago mi je što se ovako nešto otvorilo u Kragujevcu. Nadam se da će da mi mnogo pomogne kada mi bebe stignu”. 

Znači će puno, zato što u suštini neke informacije i ne možete da Guglate ili tražite ovako. Ovako najbolje da dođete saslušate stručnjake koji su u toj oblasti da vam daju sve najbolje informacije”. 

Savetovalište za dojenje smešteno je prostorijama Službe polivalentne patronaže u zgradi ATD-a. U njemu će šest dana u nedelji raditi pedijatar, ginekolog i tri edukovane patronažne sestre.

Imaćemo grupni i individulani rad, organizovana predavanja, jedno do dva puta mesečno. Gde će moći da dođu žene u prenatalnom periodu, dakle trudnice, mogu da dođu mame koje su se porodile ukoliko ima je potreban neki dodatni vid podrške. Sve potronažne sestre rade na terenu podršku dojenju cele godine, pet puta ih obilazimo prvih 30 dana, ali nekad ta podrška nije dovoljna, potrebna je dodatna”, kaže glavna sestra Službe polivalentne patronaže Doma zdravlja Kragujevac, Slavica Nikolić.   

Cilj tog savetovališta je da se poveća broj novorođene dece koja su na ishrani majčinim mlekom. 

Podaci iz 2018. pokazuju da manje od 13 posto dece doji do šestog meseca. Onda je jasno da sve strukture u zdravstveniom sistemu koje rade sa trudnicama, porodiljama i malom decom su se stavile u jedan veći stepen dostupnosti kako bi se taj procenat podigao na viši nivou”, rekla je pedijatar dr Vesna Ignjatović. 

Cilj Doma zdravlja je da damo podršku majakama koje žele da hrane svoje dete majčinim mlekom. Ovo naše savetovalište je mesto gde će sve buduće majke, ali i one koje doje imati mogućnost da dobiju stručna savet i da im se pomogne da njihovo dete raste i razvija se uz pomoć majčinog mleka”, izjavio je direktor Doma zdravlja Kragujevac, dr Vasilije Antić. 

Sve konsultacije vezano za dojenje mogu se zakazati na broj telefona 034/355-476 svakog radnog dana od 7 do 19 časova i subotom od 8 do 18 časova.