Info

ISPOVEST Đorđa Joksimovića kome su deca oduzeta 2015. – U slučaj se uključili Pašalić i Dmitrović

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Petak, 22 01 2021

Kragujevčanin Đorđe Joksimović, kome su 2015. oduzete tri maloletne ćerke i smeštene u hraniteljsku porodicu, i dalje čeka da mu, kako kaže, Centar za socijalni rad “Solidarnost” vrati decu. Tim povodom reagovao je i republički zaštitnik građana i dobio je od ministarke Darije Kisić Tepavčević traženu dokumentaciju o ovom slučaju. Oni su se nakon sastanka saglasili da je interes dece u ovom slučaju od prioritetnog značaja za obe institucije. Iz Centra “Solidarnost” se još uvek nisu oglašavali ovim povodom u medijima, jer čekaju na odobrenje resornog ministartsva. Ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović izjavio je da se to ministarstvo aktivno uključilo u slučaj oduzimanja dece Đorđu Joksimoviću iz Kragujevca i da će uraditi sve što može da ta deca rastu kao sva druga deca.

Agonija Kragujevčanina Đorđa Joksimovića traje od 2015., kada su mu oduzete tri maloletne ćerke i smeštene u hraniteljsku porodicu. Njegova priča bila je i inspiracija za snimanje filma “Otac”, čiji je nedavno emitovanje na Radio televiziji Srbije ovaj slučaj vratio u središte interesovanja javnosti.  

Pet godina je prošlo. Pet godina bola i tuge. Provokacije Centra za socijalni rad, te decu mogu da vidim, te ne mogu da vidim. Sudski sam dobio da viđam decu svake druge subote od 11 do 18 časova, svake druge srede u Topoli od 15 do 18 časova, za sve praznike i njihove rođendane. Decu uzmem i više vremena provedemo u putu. Na primer za Novu godinu i Božić, ja decu moram da vratim da bi prenoćila tamo, pa ponovo ujutru da ih dovedem. Daca su bila sa mnom u sredu za krsnu slavu Svetog Jovana od 11 do 18 časova”, rekao je Joksimović.  

Zbog čega su mu oduzeta deca te 2015. godine nije se moglo tačno utvrditi iz razgovora sa Joksimovićem. Evo šta je on rekao: 

Žena je dolazila u krug fabrike u kojoj sam radio i onda se pojavila priča da je htela tu da se zapali, ali ja to nisam video i ne znam da se dogodilo. Znam samo da je dolazila. Posle toga, jedan čovek je prijavio moju ženu da je htela da podavi decu u reci Ždraljica. Ona je rekla da nije htela to da učini, već da se pokraj reke igrala sa decom u parkiću. Kada se to navodno dogodilo ja sam radio privatno, nisam bio prisutan. Tada su nam oduzeta deca, a žena je završila na psihijatriji i sada je u Zavodu “Male pčelice”. Da li je to istina ili nije, proveriću da li je to prava ili lažna izjava”, objašnjava Joksimović.  

Prema njegovim rečima, u međuvremenu je kupio plac i izgradio kuću u Ždraljici zahvaljujući reditelju filma “Otac” Srdanu Goluboviću i podukcijskoj kući „Baš čelik“, koji su mu, kako kaže, pomogli sa 16.500 evra. Dodaje da je sada stalno zaposlen. Zbog svega toga smatra da je ispunio sve uslove da mu se ćerke vrate. 

Trudio sam se, borio sam se maksimalno uz pomoć filma i svega da bih napravio uslove za decu. Samim obilaskom su rekli da ispunjavam uslove da mi se deca vrate. U utorak sam bio u Centru za socijalni radi i ponovo podneo zahtev za vraćanje dece i odneo sam im iz preduzeća u kom radim potvrdu da sam zaposlen na neodređeno. Mislim da decu treba konačno da mi vrate. Ja se nadam da ću ubrzo imati odgovor, najdalje nadam se do sledeće srede”, očekuje Joskimović.   

Đorđe kaže da je deci dobro u hraniteljskoj porodici u kojoj su smeštena, ali da žele da se vrate.

U toj hraniteljskoj porodici u kojoj su mi deca, ljudi se trude maksimalno. Sa decom komuniciram telefonskim putem. Deca su veoma raspoložena da se vrate. Žele, sviđa im se ovde. Deca teško podnose, pune su im oči suza kada treba da se razdvojimo. Ja pred njima glumim junaka i moram tako, ne mogu pred njima da pokažem slabost i bol. Meni je teško, to samo ja znam. Deca pitaju za majku, sa njom se trenutno čuju samo telefonom, jer je u Zavodu “Male pčelice” iz kog ne može da izađe zbog Korone, pre je dolazila da obiđe i vidi decu, sada ne, samo se čuje telefonom. Deca vole majku, tu nema priče”, priča Đorđe Joksimović. 

Povodom čitavog ovog slučaja reagova je i republički Zaštitnik građana Zoran Pašalić. On je, posle saznanja iz medija da jedan građanin Republike Srbije već godinama pokušava da pod starateljstvo vrati svoje troje dece koja su smeštena u hraniteljsku porodicu, 18. januara saopštio da je pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada kragujevačkog Centra za socijalni rad “Solidarnost” i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pašalić od ovih nadležnih organa traži da mu u roku od 15 dana dostave detaljne izveštaje o postupanju, merama i aktivnostima koje su preduzeli u ovom slučaju.  

Na inicijativu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Кisić Tepavčević u resornom ministarstvu je juče održan sastanak sa zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem povodom slučaja Đorđa Joksimovića. 

Ministarka je obavestila zaštitnika građana da je Ministarstvo zatražilo od Centra za socijalni rad „Solidarnost“ iz Кragujevca celokupnu dokumentaciju u vezi pomenutog slučaja.

"Centar je obavestio Ministarstvo o svim preduzetim radnjama od 2015. godine do danas na ovom slučaju, iste potkrepio svom potrebnom dokumentacijom, koju je ministarka Кisić Tepavčević predala Pašaliću na dalje postupanje", navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Dodaje se da su se ministarka Кisić Tepavčević i zaštitnik Pašalić saglasili da je interes dece u ovom slučaju od prioritetnog značaja za obe institucije.

Iz Centra za socijalni rad “Solidarnost” se još uvek nisu oglašavali ovim povodom u medijima, jer čekaju na odobrenje resornog ministartsva. 

U priču se uključilo i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji. Ministar Ratko Dmitrović izjavio je da se ovo ministarstvo aktivno uključilo u slučaj porodice Joksimović iz Kragujevca i da će uraditi sve što može da deca iz ove porodice imaju normalno detinjstvo.

"Povodom atmosfere koja je stvorena u javnosti Srbije, a u vezi sa odlukom Centra za socijalni rad, kasnije potvrđenom na nekoliko sudskih instanci, da se Joksimovićima oduzme roditeljsko pravo, a deca presele na odgovarajuće mesto, razgovarao sam s direktorom Centra za socijalni rad u Kragujevcu Vladom Jovanovićem i još nekoliko osoba, u potpunosti upoznatih sa ovim slučajem, uključujući ljude bliske porodici Joksimović, tačnije Đorđu Joksimoviću. Sve što se u ovom slučaju poduzima od strane nadležnih institucija ima za cilj zbrinjavanje dece. Sve je za njihovo dobro”, saopštio je minister i dodaje:  

Slika koja je stvorena u javnosti, i dalje se stvara, kako neko ima zlu nameru da roditeljima iz obesti uzme decu, čak se spominje i usvajanje u inostranstvu, dokaz je potpunog napoznavanja činjenica ili svesnog manipulisanja”.

Filmska umetnost u pravilu slika život, ali film, često, nije život. Posebno nije u slučaju Joksimovića. Jedno je predložak, nadgradnja, fikcija, a drugo život sa svim surovostima i tragičnim pojavama koje mogu da se odražavaju na ljude, u ovom slučaju na decu. Slučaj Joksimović je daleko od mozaika koji je o tome složen u javnosti. Ne treba niko nikoga da osuđuje i krivi, činjenice i istine moraju da se poštuju. Koliko god bile teške i neprijatne. Ovde nema krivaca, a sve što se čini, čini se zbog dece”, rekao je Dmitrović.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji aktivno se uključilo u ovaj slučaj i uradiće sve što može, skupa s drugima, da deca Đorđa Joksimovića rastu kao sva druga deca.

Ministar je na kraju zamolio sve koji bi da komentarišu ovaj slučaj i daju ocene, a ne poznaju činjenično stanje, da se suzdrže, prvenstveno zbog dece Joksimovića.  

Izvor: InfoKG, Televizija Prva, Zaštitnik građana, Vlada Republike Srbije 

Foto: InfoKG, Medija centar Beograd, Vlada Republike Srbije