InfoFoto: Crveni krst Kragujevac - Arhiva

Po obrok na šest punktova dolazi 870 najugroženijih Kragujevčana: Da li je dovoljno to što dobijaju za jelo?

Autor: InfoKG
10:00 | Četvrtak, 24 11 2022

U “Narodnoj kuhinji“ kragujevačkog Crvenog krsta hrani se 560 porodica, među kojima je više od 300 dece, a obroke dobijaju na šest različitih punktova. Dolaze po pola vekne hleba, pola litra kuvanog variva, a tri puta nedeljeno je obrok sa mesom i mesnim proizvodima. Neophodno je da se uključimo i mi i u skladu sa mogućnostima pomognemo onima koji su na rubu egzistencije, jer obroke dobijaju šest dana u nedelji, a sedmi je pod parolom “snađi se“. 

U Kragujevcu oko 870 ljudi se hrani u Narodnoj kuhinji Crvenog krsta, a od tog broja je više od 300 dece. Obroci se dele na šest lokacija u gradu. Najugroženiji Kragujevčani dobijaju obrok šest dana u nedelju, a sedmi je pod parolom “snađi se“. 

Jedan obrok čini pola vekne hleba i pola litra kuvanog variva, tri puta nedeljno je obrok sa mesom i mesnim proizvodima.

Iz Crvenog krsta poručuju da deset osnovnih artikala za pripremu obroka u “Narodnoj kuhinji“ donirala je Vlada Republike Srbije, a finansijsku podršku od 16 miliona dinara daje i lokalna samoupava za pripremu i distribuciju toplih obroka.

Da li su ovakvi obroci dovoljni i šta raditi sedmi dan kada nema ko da vam ponudi “koru hleba”? 

Kragujevački Crveni krst ulaže sve napore da im obezbedi što bolje obroke i pregovara sa gradom da se hrana za najugroženije građane obezbedi i sedmi dan u nedelje.

Sve to traje, a neko za to vreme je gladan. Pokažimo i ovoga puta solidarnost, pomozimo najugroženijima. Da ne podsećamo na to da je zima pred nama, a većina njih tek novca za ogrev nema.

Zainteresovani građani koji žele da pomognu najugroženijima i obezbede im ono neophodno za život, to mogu učiniti tako što će konaktirati kragujevački Crveni krsta. Osoba za donacije i pomoć je socijalni radnik Crvenog krsta Agata Zivojinović, koju možete pozvati na broj telefona 069/301 -92 60 ili kontaktirati putem mejla agata.zivojinovic@redcross.org.rs.