InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

U Narodnu kuhinju po obrok 850 građana

Autor: Branko Vukašinović
15:06 | Četvrtak, 03 08 2017

U Narodnoj kuhinji kragujevačkog Crvenog krsta šest dana u nedelji od početka ove godine hrani se oko 850 građana koji žive u siromaštvu. To pokazuje da je u odnosu na 2016. broj korisnika povećan, jer se prošle godine u narodnoj kuhinji hranilo 770 Kragujevčana. Iz Crvenog krsta objašnjavaju da to ne znači da je u porastu broj siromašnih u Kragujevcu, već da su ove godine povećana sredstva za te namene.

Procenu stanja i dodelu prava na ovu socijalnu uslugu vrši Centar za socijalni rad "Solidarnost", a Crveni krst Kragujevca u svojoj kuhinji, šest dana u nedelјi priprema kuvane obroke i distribuira do korisnika, na šest lokacija u gradu; u Stanovu, Korićanima, Bagremaru, Sunčanom bregu i Bresnici, kao i u prostorijama Crvenog krsta. Obrok obuhvata pola litra variva i pola vekne po korisniku, što je prema normativima dobrolјno za jedan obrok, ali nisu retki slučajevi da je korisnici ovaj obrok raspodele za ceo dan, poručuju iz Crvenog krsta.

"Zaposleni u Crvenom krstu su u skoro svakodnevnom, direktnom kontaktu sa korisnicima. Poznajemo njihove porodice, sudbine i trenutne situacije. Topla reč i razumevanje su, pored tog egzistencialnog obroka jako važni. Naši korisnici su kvalitetom obroka veoma zadovolјni i zato realizacija ovog programa, utemelјena na dobroj saradnji Grada i socijalnih ustanova poput Centra za socijalni rad i Crvenog krsta, može da bude primer drugima. Svesni činjenice da je taj obrok minimum, nastojimo da obezbedimo donacije kojima bi se ishrana korisnika dodatno obogatila”, izjavila je za InfoKG PR Crvenog krsta, Marica Patrnogić.  

Crveni krst Kragujevca je iz donacija od početka ove godine korisnicima Narodne kuhinje obezbedio i distribuirao 2.544 kilograma mlevene plazme, 3.120 kilograma kukuruza šećerca i 1.800 kilograma jabuka.

Želјa nam je da naši korisnici češće imaju i neki  mlačni proizvod, deca povremeno da dobiju i neki slatkiš. Nastojaćemo da tu, njihovu i našu želјu realizujemo, tragaćemo za kompanijama poput "Bambi"-ja, "Frikom"-a, polјoprivrednih proizvođača koji su da sada pomagali donirajući svoje proizvode i za dobrim i humanim lјudima koji svojim donacijama, mogu da im učine život lepšim. Mi smo u Crvenom krstu izračunali da bismo za donaciju od 100,00 dinara mogli za korisnika da kupimo 1 kiflu, 1 jogurt i 1 jabuku i neka nam svima to bude motiv”, kaže Marica Patrnogić. 

Program Narodna kuhinja realizuje se već 15 godina u kontinuitetu, pod pokrovitelјstvom lokalne samouprave. Za te namene je ove godine iz gradskog budžeta izdvojeno više od 19,3 miliona dinara. Kragujevačka organizacija je početkom godine dobila i novu opremu za kuhinju, u vidu kipera i kazana za kuvanje, od Crvenog krsta Srbije i Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.