Info

Pokloni za pravilno odlaganje stakla, reciklažna zvona višestruko povećala količinu prikupljene ambalaže (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
15:56 | Ponedeljak, 04 10 2021

U okviru projekta ”Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”, koji partnerski realizuju NALED, JKP Šumadija i Grad Kragujevac, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), danas je u centru grada, na Trgu kod Krsta, organizovana akcija prikupljanja i reciklaže staklene ambalaže. Građani koji su se odazvali akciji dobili su prigodne poklone.

Kragujevac je u prethodnom periodu, u okviru ovog projekta, dobio 120 staklenih zvona - konteinera za reciklažu stakla, koji su dati na upotrebu JKP „Šumadija“ i od aprila raspoređeni po gradskim i prigradskim naseljima, naročito ispred ugostiteljskih objekata. Cilj je uvećanje stope prikupljanja staklenog ambalažnog otpada za 20 odsto. 

Ideja je da se na ovaj način podigne svest kod sugrađana, posebno mlađe populacije, o tome koliko je važno reciklirati.

Projekat ”Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” u Srbiji se sprovodi osim u Kragujevcu, još u Nišu, Somboru i Varvarinu.

- Upoređivali smo podatke za kvartal, april-jul ove godine, sa istim kvartalom 2019. Kada je reč o Kragujevcu, podaci su takvi da je 9 tona staklene ambalaže bilo skupljeno 2019. godine, a ove godine, 21 tona u istom periodu, što je direktan uticaj postavljanja ovih zvona na terenu. To ne znači da nam je to dovoljno. I dalje nastavljamo da promovišemo među građanima reciklažu staklene ambalaže, rekla je Sanja Knežević Mitrović, iz NALED-a, menadžer projekta.

Poznato je da se staklo može beskonačno reciklirati. Reciklažom jedne staklene flaše uštedi se dovoljno energije da sijalica od 100 W svetli četiri sata. Takođe, reciklaža jedne tone stakla smanjuje zagađenje vazduha za 20 odsto u odnosu na emisiju gasova pri proizvodnji novog, a postižu se i velike uštede vode i energije.
 

Galerija slika